Jižní centrum a Wannieck Gallery jsou blízko nové smlouvě

Brno - Unikátní sbírku moderního umění nejspíše čeká vybalování z bublinkové folie. Městská společnost Jižní centrum Brno totiž nabídla pronájem bývalé strojírny Vaňkovka opět provozovatelům Wannieck Gallery. Obrazy, které jsou nyní po dřívějších neschodách a nejistých vyhlídkách na pokračování galerie zabaleny, by již brzy mohly být opět přístupné veřejnosti. Předpokládá se, že k finální dohodě dojde na začátku května.

Po sporech, vypovězení smlouvy a zavření galerie je nyní na stole nová smlouva, kterou společnost Jižní centrum nabízí provozovatelům Wannieck Gallery. „Ve srovnání s ostatními možnými náměty na využití objektu bylo obnovení spolupráce s dosavadním nájemcem shledáno i přes negativní předchozí zkušenosti jako nejvhodnější řešení, které má vést k zachování sbírky moderního umění ve městě Brně,“ napsala v oznámení předsedkyně představenstva městem vlastněné akciovky Naděžda Křemečková (ČSSD).

Vlastníci bývalé strojírny si ale na základě předchozích problémů stanovili v návrhu nové smlouvy několik podmínek. Po galeristech chtějí, aby lépe zajistili parkování, nebo aby předem složili kauci ve výši ročního nájmu (asi 1,9 milionu korun), ze které se potom budou moci platit případné dluhy na nájemném. 

Za podmínku si Jižní Centrum klade i snížení částky, kterou provozovatelé galerie v minulosti účtovali Filharmonii Brno za druhotný pronájem na koncerty. „Byli bychom rádi, aby mohli filharmonici hrát za desetinu bývalé částky, tedy nově asi za čtyři tisíce korun,“ upřesnil požadavek ředitel Jižního centra Jan Zavřel.

Opatrný souhlas s novými podmínkami zatím zaznívá i od galeristů. „Smlouva se nyní připomínkuje u právníků. Doufáme, že se to co nejdříve vyřeší a budeme moci znovu otevřít. Už kvůli naplánovaným výstavám,“ řekla ředitelka Wannieck Gallery Petra Lekešová. Umělecký ředitel a majitel sbírky Richard Adam nebyl v úterý večer s detaily smlouvy seznámen. „Podle toho, co jsem zatím slyšel to vypadá dobře. Budu rád, pokud budeme moci znovu otevřít,“ sdělil.

Galerie platila pozdě nájem. Dostala výpověď

Soukromá galerie se do problémů dostala na konci února. Tehdy představitelé městské společnosti Jižní centrum oznámili, že kvůli opožděným platbám vypovídají provozovateli Miroslavu Lekešovi nájem. „Panu Lekešovi zaslalo Jižní centrum minimálně devět upozornění na to, že má nájem doplatit. Postup s výpovědí smlouvy proto považuji za správný,“ vyjádřil svůj názor na problém brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD). Datum původního vyklizení prostor bylo dokonce stanoveno na 10. března.

Poté ale Jižní centrum přišlo s návrhem na prodloužení výpovědní lhůty do konce listopadu. Ačkoli se i umělecký ředitel a majitel sbírek Adam nechal slyšet, že toto prozatimní řešení vítá, nakonec bylo vše jinak. Galeristé totiž nepřistoupili na dodatek smlouvy, který jim ukládal zaplatit veškerý nájem až do listopadu předem. Jednalo by se o částku přesahující milion korun. Od druhého dubna proto Lekeš s Adamem galerii uzavřeli a exponáty začali balit.