Zaměstnanci papírny v Lukavicích nedostávají výplaty včas

Lukavice - Lidé z Lukavice na Šumpersku mají strach, že přijdou o práci. Zdejší papírny totiž už od prosince lidem posílají peníze s několikatýdenním zpožděním. V papírně Větřní, pod kterou závod v Lukavici patří, přitom pracují desítky lidí. Vedení firmy tvrdí, že ví, že dostali zaměstnance do potíží, všechny peníze ale prý nejpozději během května pošle.

Začalo to po novém roce. Výplaty se na účtu nejdřív neobjevily vůbec, pak přišly s několikatýdenním zpožděním. Někteří místní přitom dělají v papírnách celý život. Spousta z nich sem nastoupila hned po základní škole.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Téměř každý, na koho jsme v Lukavici narazili, v továrně buď pracuje, nebo v ní má příbuzné. Problém s platbami se tak týká skoro všech obyvatel obce.

Vedení firmy tvrdí, že na peníze zaměstnanců jsme muselo sáhnout hlavně proto, že byla dlouhá zima a bylo třeba uhradit platby za plyn. „Jsme si vědomi, že jsme dostali lidi do problémů, ale během dubna, května, jim peníze pošleme,“ informoval Dušan Grmolec, ředitel JIP, Papírny Větřní.

Zaměstnanci se o práci bojí. Na Šumpersku je jedna z nejvyšších nezaměstnaností v kraji, přesahuje deset procent. 

Vydáno pod