Policisté dopadli sňatkového podvodníka

Ostrava - Případ sňatkového podvodníka vyšetřují policisté v Ostravě. Třicetiletý Michal Gálik podle kriminalistů sliboval sňatek nejméně šesti ženám z Ostravy, Karviné a Prahy. Místo toho je ale připravil o šest set tisíc korun, které si od důvěřivých žen půjčil a nevrátil. Policisté předpokládají, že podvedených je daleko víc.

Na sňatkového podvodníka upozornila policisty dvaceti dvouletá Lucie z Ostravy. S Michalem Gálikem jí došla trpělivost. Seznámili se v posilovně a Lucie mu uvěřila, že s ní bude celý život.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Podle jejích slov chtěl Gálík půjčit, protože údajně dělá projekt pro město. Půjčila mu přes osmdesát tisíc korun. Doposud jí nevrátil ani korunu. Podobně jako Lucie je na tom i dalších pět žen. Jedna mu půjčila sto tisíc na společnou Valentýnskou párty, další kvůli Gálikovi například zrušila stavební spoření a dala mu přes dvě stě tisíc korun. Většinou se seznámili na sociálních sítích.

„Zadržený nepopírá, že poškozené znal, to při současné důkazní situaci ani nejde, ale popírá, že je chtěl podvést,“ uvedl kriminalista Ondřej Vaněk .

Michal Gálik je teď ve vazbě. Kvůli podvodům byl už třikrát ve vězení a předloni si změnil příjmení. Ze Stuchlíka se stal Gálik.

Podle vyšetřovatelů je možné, že některé ženy ho budou znát pod tímto příjmením. Trestnou činnost páchal od roku 2011. Proto ženám, které doposud nekontaktovali policisty, doporučují, aby překonaly stud a ostych.

Michal Gálik zřejmě nepřekoná největšího sňatkového podvodníka v historii České republiky. Josef Patoč přezdívaný José podvedl v Brně dvacet čtyři žen a připravil je o tři a půl milionů korun.