Komňacký po prohře Jihlavy s Baníkem o svých hráčích pochybuje

Ostrava - Baník kráčí k záchraně. Ostrava porazila v dohrávce 21. kola první ligy Jihlavu 1:0 a v tabulce poskočila na desáté místo. Jediný gól, jímž Baník ukončil šňůru čtyř porážek, vstřelil v 35. minutě Antonín Fantiš.

Slezanům se na důležité utkání do základní sestavy po dvou kolech vrátil Baroš a z jeho strany hrozilo hostům v úvodu i největší nebezpečí. Jihlavskou obranu provětral několika výpady, ale jinak se domácí nemohli zbavit nervozity a jejich postupný útok mařily vlastní nepřesnosti. Až v 21. minutě vyšla Ostravě kolmá akce po ose Droppa - Milosavljev, ale Srb ve vyložené šanci úplně sám před Blažkem uklouzl a z nebezpečí nebylo nic.

Nespokojený kouč Pulpit už po půlhodině stáhl ze hry Hableho, jehož nahradil kreativnější Kukec a záhy se domácím povedlo otevřít skóre. Gólovou kombinaci založil efektním uvolněním u postranní čáry Milosavljev, Baroš byl sice při snaze o zpracování ve vápně stažen jedním z jihlavských fotbalistů, ale do odraženého míče se na velkém vápně opřel Fantiš a trefil spodní roh Blažkovy branky. Ostrava ukončila gólový půst po 431 minutách. Jihlavě zakrátko nabídl vyrovnání chybující Stožický, ale Jungrovi chyběla rychlost a z nadějné situace se nic neurodilo.

Trenér Baníku Pulpit po zápase:

„S výkonem nejsem vůbec spokojený. Kvituju jen tři body důležité pro udržení v lize. U toho, co předváděla třeba dvojice Hable - Droppa prvních patnáct minut, jsem si připadal jako v říši divů a stálo mě to pět let života. Dali jsme tam Kukece, který hru částečně zklidnil, ale měli jsme velké procento zkažených míčů.“

Trenér Jihlavy Komňacký po zápase:

„Prohrát můžeme, ale dneska beru prohru jako ostudu Jihlavy. Bez ohledu na to, že Baník hrál s nasazením a touhou, podali jsme zvlášť v první půli hanebný výkon, za který jsem se styděl. O gól jsme si koledovali, Baník šel zaslouženě do vedení. Druhá půle byla z naší strany o něco lepší, ale žádnou vyloženou šanci jsme si nevytvořili. Mám z našeho výkonu špatný pocit a během zápasu mě napadaly nejrůznější myšlenky. Ale respektuju, že dal Baník gól, a tudíž vyhrál zaslouženě.“

Hru Vysočiny ve druhé půli zrychlil střídající Koloušek. Jedním z prvních doteků s míčem rozehrál rychlý protiútok, na jehož konci byl znovu Jungr a tentokrát už jeho nepříjemnou ránu z šestnácti metrů musel Bárta konečky prstů vyrazit. Hosté s Kolouškovým příchodem výrazně zkvalitnili mezihru a Ostravu zatlačili. Územní převaze však chyběla finální přihrávka. Tu měla naopak souhra Milosavljeva s Barošem, jenže domácí útočník přehodil s Blažkem i břevno.

Baník v závěru skoro rezignoval na útočení. Jihlava ho sice držela před pokutovým územím, ale nedokázala vymyslet nic, čím by domácí defenzivu přehrála. Ostrava tři body ubránila a v tabulce si polepšila o tři pozice.

Baník Ostrava - Vysočina Jihlava 1:0 (1:0)

Branka: 35. Fantiš. Rozhodčí: Nenadál - Jiřík, Hájek. ŽK: Baroš, Stronati, Soukup - Šourek. Diváci: 5890.

Ostrava: Bárta - Stožický, Frydrych, Vomáčka, Stronati - Fantiš, Hable (31. Kukec), Droppa, Milosavljev (84. Lukeš) - Baroš, Soukup (69. Staško). Trenér: Pulpit.
Jihlava: Blažek - Vaculík (46. Koloušek), Tlustý, Šourek, Čvirik - Marek, Karlík - Masopust (40. Kliment), Jungr, Josl (62. Kosak) - Šimonek. Trenér: Komňacký.