Zastupitelé Ostravy odložili jednání o koupi zadluženého Baníku

Ostrava - Zastupitelé Ostravy měli na středečním zasedání definitivně rozhodnout, jestli koupí nebo nekoupí areál stadionu FC Baník Ostrava za 120 milionů korun. Sledovaný a citlivý bod ale nakonec stáhli z programu. „Chceme pro město vyjednat vyváženější podmínky,“ vysvětlil primátor Petr Kajnar z ČSSD. Na odkladu se shodli koaliční partneři. Primátor připustil, že Baníkem se bude zabývat mimořádné zastupitelstvo. .

Klub peníze nutně potřebuje na splacení svého dluhu, jinak mu hrozí insolvence a ztráta prvoligové licence. Zastupitelé napříč politickým spektrem jsou v rozhodování nejednotní. Město by totiž v případě koupě muselo investovat další stamiliony korun do rekonstrukce fotbalového stadionu, aby na něm mohl Baník hrát první ligu. Zároveň, ale rekonstruuje i atletický stadion ve Vítkovicích za 800 milionů, který taktéž splňuje prvoligové podmínky.

Ve hře jsou tři možné varianty. Zastupitelé se mohou rozhodnout buď pro odkup nemovitostí, jež jsou součástí fotbalového areálu na Bazalech, který by přišel na 111,5 milionu korun, nebo pro koupi akciové společnosti Bazaly, jež je vyčíslena na 119,7 milionu korun. Nelze však vyloučit, že mohou rovněž odstoupit z účasti na konsolidaci klubu.

Městští radní, kteří už se problematikou zabývali, nejprve nedoporučili žádnou ze dvou variant pomoci klubu. Po pracovním semináři zastupitelstva ale nakonec na mimořádné schůzi rady podpořili odkup 100 procent akcií společnosti Bazaly a přijetí této varianty doporučují zastupitelům. Kapitálový vstup města do společnosti je podle odborníků výhodnější například kvůli rychlosti a jednoduchosti transakce, ale i daňových hledisek.

Dluhy Baníku byly v minulých týdnech vyčísleny přibližně na 170 milionů korun, které jdou z výrazné části za bývalým majitelem Tomášem Peterou. Předseda představenstva Petr Šafarčík uvedl, že už Baník kvůli hospodaření na bývalé vedení podal žalobu. Už dříve naznačil, že pokud město do klubu nevstoupí, může neutěšená ekonomická situace vyvrcholit insolvencí. 

Také podle primátora Petra Kajnara nemůže Baník bez finanční pomoci města přežít. „Dneska s tím, co mají od sponzorů, od města a co vydělají, to jim pokrývá rozpočet, že jsou schopni klub provozovat a ještě částečně splácet dluhy, ale ne ve výši, kterou potřebují,“ uvedl už dříve Kajnar.

Baník je v rukou současných majitelů od loňského února. S novými majiteli se do vlastnictví Baníku vrátil i stadion Bazaly, který o několik měsíců dříve prodal Petera společnosti SMK Reality Invest, jejímž vlastníkem je jeden ze spolumajitelů Baníku Libor Adámek.

Telefonát Tomáše Vzorka (zdroj: ČT24)