Myslivci dostanou nový zákon, sporné zmenšení honiteb v něm nebude

Ostrava – Myslivci se zlobí na ministra zemědělství Petra Bendla kvůli novele zákona o myslivosti. Považují ji za nekvalitní a připravenou ve spěchu, hned dvě sdružení proto připravila petice, kterými chtějí změnu zákona zastavit. Ministr však zřejmě novelu předloží vládě beze změn. Zdůvodňuje jí stížnostmi majitelů pozemků, kteří mají problém s myslivci se domluvit.

Hlavním sporným bodem zákona o myslivosti je údajné zmenšení minimální výměry honiteb z 500 na 250 hektarů. Ministr zemědělství Petr Bendl, který novelu zákona představil, však upozornil, že nic takového neobsahuje. Přesto se především proti snižování minimální výměry honiteb vymezily petice, které sepsaly Česká myslivecká jednota a Česká zemědělská univerzita. Poukazují také na nekvalitní podklady, ze kterých novela vychází, nadměrnou rychlost její přípravy i nízkou kvalitu.

Ministerstvo zemědělství zdůvodňuje potřebu zmenšit výměru honiteb především stížnostmi majitelů pozemků. Ti poukazují na přemnožení tzv. spárkaté zvěře – jelenů, daňků, srnců či divočáků. „Množství škod, které se objevují, narůstá, zemědělci tlačí ministra zemědělství, aby situaci řešil,“ podotkl ministr Petr Bendl. Podle něj umožní novela zákona vlastníkům půdy více tlačit myslivce k odstřelům přemnožené zvěře. Svoji roli sehrála také připravovaná soutěž na desetiletý pronájem honiteb na pozemcích Lesů ČR.

Podle návrhu, který ministerstvo připravilo, musí nájemcům honiteb jejich plán mysliveckého hospodaření nejprve písemně schválit majitel pozemku. Ministerstvo chce také rozšířit okruh osob oprávněných k odstřelu zavlečených druhů živočichů na uživatele honitby a osoby, kterým vlastník pozemku vydá povolenku.

Ministr Bendl předpokládá, že na novele nic měnit nebude a předloží ji vládě v podobě, kterou myslivci kritizují. Jeho oponenti se proto chtějí obrátit i na zákonodárce, které budou přesvědčovat, aby úpravu mysliveckého zákona v parlamentu zamítli.

Vydáno pod