Žalobce zastavil stíhání socialisty, který kradl volební plakáty konkurence

Ostrava - Lukáš Balcařík z ČSSD, který před loňskými senátními volbami kradl plakáty Leopolda Sulovského z Hnutí Ostravak, nebude potrestán. Státní zástupce podmíněně zastavil jeho trestní stíhání.

„Obviněný se přiznal, zaplatil škodu, kterou způsobil, navíc dosud žil řádným životem. Byly tedy splněny zákonné podmínky pro podmíněné zastavení trestního stíhání,“ potvrdila mluvčí Okresního státního zastupitelství v Ostravě Barbora Zajícová. Mladík se potrestání vyhne, definitivně ale až po 18 měsících stanovené zkušební doby.

Sulovskému, který volby ve volebním okrsku Ostrava-Jih vyhrál, rozhodnutí státního zastupitelství nevadí. „Od začátku jsem říkal, že nemá cenu se v tom šťourat. Stejně se už nikdo nedozví, jak to vše bylo. Navíc těžko vyčíslit skutečnou škodu," řekl Sulovský.

Leopold Sulovský
Zdroj: Plíhal Libor/ISIFA/VLP

Čtyřiadvacetiletý Balcařík, který je členem zastupitelstva v obvodu Ostrava-Jih, má kvůli krádežím plakátů pozastavené členství v ČSSD. Mandátu zastupitele se ale nevzdal. Policie ho obvinila z trestných činů krádeže a maření přípravy a průběhu voleb a referenda poté, co s komplicem, kterého se nepodařilo vypátrat, kradl plakáty Sulovského umístěné na sololitových deskách na pouličních lampách. Hrozily mu až tři roky vězení. Kriminalisté jej dopadli na základě záznamů z kamerového systému. Kamery zachytily podezřelé auto i posádku, která v noci na 4. října projížděla ulicemi a sbírala ze sloupů veřejného osvětlení desky s plakáty. Obviněný mladík se hájil tím, že chtěl regulovat masivní kampaň horolezce Leopolda Sulovského. Tvrdí, že to byl jeho nápad a odpovědnost chce nést sám.

Balcařík s komplicem ukradl celkem 112 desek s plakáty, které pak naházel do kontejneru. Reklamní agentura vyčíslila škodu na 16 tisíc korun. Plakáty zmizely před prvním kolem senátních voleb. Z něj do druhého kola s těsným rozdílem postoupil právě Sulovský a starosta Ostravy-Jih, sociální demokrat Karel Sibinský. Ten uvedl, že Balcařík vypomáhal s vylepováním jeho plakátů. Míní, že mu asi chtěl pomoct. „Spíše mi to ale uškodilo,“ řekl Sibinský.