Manželský pár falšoval razítko zlínského lékaře a radního. Kvůli zbrojnímu průkazu

Zlín - Rallye jezdce Antonína Tlušťáka a jeho manželku Lucii obvinili policisté z padělání a vystavení nepravdivé lékařské zprávy, posudku a nálezu. Nechali  si totiž vyrobit razítko zlínského sportovního lékaře a v současnosti i radního za SPOZ Lubomíra Nečase. Tím si potom sami potvrdili doklad o zdravotní způsobilosti pro zbrojní průkaz. Není to přitom poprvé, co se někde objevilo falešné Nečasovo razítko. Před více než měsícem vyšlo najevo, že potvrzení si takto vystavovali i jiní automobiloví závodníci. Včetně Václava Kopáčka, který loni při Barum rallye vletěl s vozem do diváků a jednoho zabil.

„V první polovině října 2011 jedenatřicetiletý muž opatřil tiskopis Potvrzení o zdravotní způsobilosti k držení zbrojního průkazu padělaným razítkem zlínského lékaře. I s manželkou je pak předložili policistům z oddělení pro zbraně a bezpečnostní materiál. A to přesto, že si byli vědomi toho, že dotyčného lékaře nenavštívili, a lékařskou prohlídku nutnou k vydání zbrojního průkazu vůbec neabsolvovali,“ popsal přečin manželského páru mluvčí zlínské policie Petr Jaroš.

Razítko si manželé nechali předtím vyrobit pro své osobní účely. „Za padělání a vystavení nepravdivé lékařské zprávy, posudku a nálezu jim teď oběma hrozí až dvouleté vězení,“ doplnil mluvčí Jaroš. 

Razítko falšovali i další rallye jezdci. Včetně Kopáčka, který loni zabil diváka

Zajímavá je také souvislost, která vyšetřovatele na stopu manželů Tlušťákových přivedla. Otisk stejného falešného razítka se totiž objevil v únoru letošního roku na šesti lékařských kartách automobilových závodníků. Mezi nimi byl například i Václav Kopáček - řidič vozu, který při loňské Barum rallye vletěl do diváků a jednoho z nich zabil.

Poté, co s podezřením na falešné zdravotní karty kontaktoval autoklub lékaře Nečase a ten podal trestní oznámení, začali policisté prohledávat všechna potvrzení opatřená jeho razítky. Tak přišli na manželskou dvojici, kterou nyní stíhají. Falešné razítko poznal Nečas snadno - kopírovalo totiž typ, který už nějaký čas nepoužíval. Navíc nesouhlasil ani podpis.

Důvod? Pravděpodobně jen pohodlnost

A jaký byl důvod falšování? Pravděpodobně se nejednalo o organizovanou skupinu, která by s falešnými potvrzeními obchodovala. „Zatím se jeví jako pravděpodobné, že pachatelům šlo pouze o pohodlnost a na prohlídku se jim jednoduše nechtělo,“ odhadl mluvčí Jaroš.

Podobně se to vidí i sám lékař Lubomír Nečas. „Nevím, proč se toho někdo takhle bál, ale mrzí mě, že jsou to zrovna automobiloví závodníci,“ krčil rameny doktor nad tím, že závodníkům, kteří do svého sportu ročně investují miliony, stojí za to falšovat doklad o nepříliš náročném vyšetření, které trvá hodinu a stojí osm set respektive tři sta korun.