Wannieck Gallery je definitivně zachráněná. Znovu se otevře 2. května

Brno - Už za týden budou moci návštěvníci opět navštívit Wannieck Gallery, která je od začátku dubna uzavřená. Její provozovatelé v čele s Miroslavem Lekešem se totiž dnes s představiteli městské společnosti Jižní centrum dohodli na nové smlouvě. Podepíší ji v pondělí. Galerie se tak po měsíci od svého uzavření znovu otevře.

„Můžu potvrdit, že jsme se se zástupci Jižního centra dohodli na všech bodech smlouvy. Po provedení domluvených úprav smlouvu v pondělí podepíšeme a od čtvrtka druhého května galerii otevřeme,“ popsal výsledek dnešní schůzky jednatel Wannieck Gallery Miroslav Lekeš. 

Podle něj bylo potřeba pouze upravit některé části smlouvy. Zejména ty, které se týkaly možnosti udělování pokut. Podle Lekeše totiž působily přísně. „Museli jsme si vyjasnit, za jakých podmínek opravdu může být pokuta udělena,“ dodal Lekeš. Novými podmínkami, které smlouva zavádí, je například odpovědnost za úklid či parkování v okolí budovy bývalé strojírny, kterou si Wannieck Gallery pronajímá.

Ve smlouvě je kauce ve výši ročního nájmu

Žádný výrazný problém naopak nemá Lekeš s kaucí, kterou musí uhradit dopředu. Tu smlouva stanovuje ve výši necelých 1,9 milionů korun. Jinými slovy jde o roční nájemné, jehož výše zůstala nezměněna. „Kauci před podpisem uhradím. Ačkoli to není něco, co bych vítal, jsem schopen to jako daň za předchozí problémy akceptovat,“ dodal Lekeš s odkazem na důvod předchozí výpovědi z nájmu, kterým bylo jeho opožděné placení.

Již včera avizovali připravenost k dohodě zástupci Jižního centra. „Ve srovnání s ostatními možnými náměty na využití objektu bylo obnovení spolupráce s dosavadním nájemcem shledáno i přes negativní předchozí zkušenosti jako nejvhodnější řešení, které má vést k zachování sbírky moderního umění ve městě Brně,“ napsala v oznámení předsedkyně představenstva městem vlastněné akciovky Naděžda Křemečková (ČSSD).

Galerie platila pozdě nájem. Dostala výpověď

Soukromá galerie se do problémů dostala na konci února. Tehdy představitelé městské společnosti Jižní centrum oznámili, že kvůli opožděným platbám vypovídají provozovateli Miroslavu Lekešovi nájem. „Panu Lekešovi zaslalo Jižní centrum minimálně devět upozornění na to, že má nájem doplatit. Postup s výpovědí smlouvy proto považuji za správný,“ vyjádřil svůj názor na problém brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD). Datum původního vyklizení prostor bylo dokonce stanoveno na 10. března.

Poté ale Jižní centrum přišlo s návrhem na prodloužení výpovědní lhůty do konce listopadu. Ačkoli se i umělecký ředitel a majitel sbírek Adam nechal slyšet, že toto prozatimní řešení vítá, nakonec bylo vše jinak. Galeristé totiž nepřistoupili na dodatek smlouvy, který jim ukládal zaplatit veškerý nájem až do listopadu předem. Jednalo by se o částku přesahující milion korun. Od druhého dubna proto Lekeš s Adamem galerii uzavřeli a exponáty začali balit. Vzhledem k tomu, že 2. května se má galerie znovu otevřít, způsobily tyto tahanice celkem měsíční výpadek.

Téma Wannieck Gallery v Událostech v regionech (zdroj: ČT24)
Vydáno pod