Obřadní síň v Hodoníně zdobí fotka česko-indických novomanželů

Hodonín – Fotografie novomanželů Marie a Rameswara Mukarjeeho z roku 1941 nově visí před vstupem do hodonínské obřadní sítě. Právě tady se československo-indický pár, který se seznámil za války v Baťově závodě ve Zlíně, bral. Oba manželé sice už zemřeli, ale přáli si, aby se jejich snímek na radnici objevil. Syn Roman se proto z Kanady, kde žije, vydal jejich poslední přání splnit.

„Přiletěl jsem jen z tohoto zvláštního důvodu. Maminka a tatínek se tady v Hodoníně brali za války, ona byla Češka, on Ind. V té době to byl nezvyklý sňatek, vůbec první česko-indický na jižní Moravě,“ popsal syn novomanželů z fotografie.

Rameswar Mukarjee přiletěl z indické Kalkaty do Československa v roce 1933, aby se v Baťově továrně ve Zlíně naučil vyrábět boty. Ve stejném závodě pracovala i Marie Jakubková z Holíče, vesnice u Hodonína, která dnes leží na Slovensku. „Říkali mi, že od začátku to mezi nimi jiskřilo,“ dodal Roman Mukarjee. Ve Zlíně žili manželé do roku 1947, kdy se rodina i s tehdy čtyřletým synem odstěhovala zpátky do Indie, kde vznikla jedna z mnoha poboček Baťových závodů. Výrobě bot se věnovali celý život.

Roman Mukarjee o svatbě svých rodičů v Hodoníně (zdroj: ČT24)

Když Marie Mukarjee v roce 1994 v Indii zemřela, přestěhoval se její manžel za synem a jeho rodinou do Kanady. Tam před dvěma lety ve sto letech zemřel. Stejně jako jeho žena na Moravu nikdy nezapomněl a přál si, aby se jejich svatební fotografie objevila na radnici – jako symbol jedné mezirasové, mezikulturní a mezináboženské svatby.