V Krnově dokončují opravu historického vagonu

Krnov - Krnovská firma Olpas právě dokončuje opravy unikátního historického vozu z 19. století. V dobách své slávy vozil císaře, teď ho na poslední chvíli zachránila skupinka nadšenců z Rakouska. Ti několik let hledali firmu, která by vůz dokázala opravit. Uspěli až v Krnově.

Salonní vůz pro čtrnáct lidí je zvenčí nenápadný vagon, který je ve skutečnosti evropským unikátem. V Rakousku ho vyrobili v roce 1893.

Reportáž Květy Gebauerové (zdroj: ČT24)

„Sloužil výhradně k návštěvám tehdejšího Rakousko uherského císaře Franze Josefa na úzkorozchodné trati ze Salcburku do Bad Ischlu,“ informoval Jaromír Foltýn, majitel firmy Olpas Moravia a.s.

Vagon má dvě části. První byla určena císaři, druhá pak jeho doprovodu. Panovníkovi ale posloužil jen čtyři krát, pak se změnil na obyčejný vagon a nakonec chátral v depu. Předělat ho zpět do původní krásy trvalo čtyři roky. Ohlídat se musely i maličkosti.

Na voze nebylo vůbec nic, když přijel, takže veškeré věci jsou originály, které se musely buď odlívat, čalounit nebo vyrábět ze dřeva. Dochoval se navíc jen jediný nákres vagonu, který ale není zcela přesný. Opraváři tak museli použít i svou fantazii a podle listu z torza opět udělat reprezentativní vagon.

V dílně teď čeká vůz na poslední opravy, například na střechu přijdou větrací šachty. Ty měly odvádět zplodiny z petrolejových lamp, kterými se ve vagonu svítilo. Zhruba za dva týdny si pro něj přijedou majitelé.

Do Rakouska kromě císařského vozu poputuje také dřevěný sněžný pluh a čtyři obyčejné dobové vozy s dřevěnými lavicemi. 

Vydáno pod