Olomouc představí svou Galerii osobností

Olomouc - V Olomouckém kraji se narodili, studovali tu, působili, projížděli tudy nebo zde zemřeli. Nová stálá expozice s názvem Galerie osobností představí ve Vlastivědném muzeu v Olomouci třiatřicet osobností, které jsou spjaty s regionem. Kromě klasického životopisu nabídne i kuriozity z jejich životů.

„V hostinci hladovím, protože tady jedí jen maso. Připadám si tady jako při čekání na boží soud.“ Takovými výroky se zmiňoval o městě Olomouci Gustav Mahler, který tady žil v roce 1883. O městě nikdy nenapsal nic pěkného, přesto se stal jednou z třiatřiceti osobností, která má na výstavě svůj vlastní panel.

Hudební skladatel a dirigent Gustav Mahler pobýval v domě U zlaté štiky. Na jeho počest potom byla přilehlá ulice pojmenovaná Mahlerova.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Ve městě byl vězněn i generál a účastník americké i francouzské revoluce markýz de La Fayette. Za mřížemi jezuitských kasáren strávil hned tři roky.

„Každý panel přináší jednak seriozní životopis, ale taky spoustu zajímavostí a kuriozit, které dokazují, že i slavní lidé byli z masa a kostí,“ uvedla Renáta Fifková, historička a mluvčí Vlastivědného muzea.

Zakladatel psychoanalýzy Sigmund Freud miloval olomoucké tvarůžky, čestný občan Olomouce maršálek Radecký sem přivezl řízek v trojobalu.

Na balkoně v budově současného Arcidiecézního muzea byl v roce 1306 údajně zavražděn poslední Přemyslovec Václav III.

A smrt pojí s Olomoucí i další postavu – arcibiskupa Jana Rakouského. Pochován je sice ve Vídni jako ostatní Habsburkové, v Olomouci ale doslova zanechal svoje srdce."

"Tento muž tolik miloval Olomouc, že je zde v kryptě Olomouckého dómu ve schránce  zachováno jeho srdce, které městu věnoval.

V Olomouci strávili několik měsíců i Marie Terezie, František Josef I. nebo Karel IV.

Stopu v kraji po sobě zanechal třeba i Jan Amos Komenský, který působil v Přerově, nebo známý zakladatel přírodního léčitelství a lázní v Jeseníku Vincenc Priessnitz.