Tasemnicí onemocnělo už třináct lidí a hygienici vyhlásili epidemii

Opavsko - Tasemnicí ze syrového hovězího masa se na Opavsku prokazatelně nakazilo třináct lidí. Hygienici mluví o epidemii. Odkud nakažená zvířata pocházela, zatím neví. Spolu s veterináři proto začali u vybraných stád odebírat vzorky krve.

Veterinář Jiří Chřibek musel na farmě v Kravařích odebrat krev sedmdesáti kravám a býkům. Je to jedno ze stád, odkud se mohlo nakažené maso dostat do obchodů.

„V rámci dohledatelnosti hovězího masa není problém, abychom se dostali až na jatka a k chovateli, od kterého zvíře pochází,“ uvedl Severin Kaděrka, ředitel Krajské veterinární správy Ostrava.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Veterináři odeberou krevní vzorky od téměř tisíc sto kusů skotu v šesti krajích celé České republiky.

Vyšetří jenom zvířata, která se už pásla na loukách. Jedině tam mohla parazita získat a pak ho přenést na člověka.

Z laboratorních výsledků už je jasné, že všech třináct potvrzených nemocných z Opavska má v těle tasemnici, která přežívá jen v syrovém hovězím mase.

Podle slov lékařů je možné říci, že se jedná o epidemický výskyt. Loni totiž zjistili tasemnici v kraji u jediného člověka, v celé republice u šesti.

Tasemnice má inkubační dobu tři až pět měsíců, tzn., že lidé, kteří vyhledali pomoc opavských specialistů, museli nakažené maso sníst kolem Vánoc.

„Přicházejí pacienti, kteří si stěžují na bolesti břicha, nechutenství a všimnou si  ve stolici článků parazita,“ uvedla Jana Macurová, lékařka infekčního oddělení Slezské nemocnice Opava.

Nikdo nich ale o své nemoci veřejně mluvit nechce. Parazita zabije spolehlivě jen speciální lék z Německa. Stojí osm set korun a pojišťovna ho nehradí. Za dva měsíce by měli lidé vědět, zdali se tasemnice zbavili. To veterináři by měli mít o nakaženém dobytku jasno dříve. Výsledky rozboru krve mají dostat za týden.