Ostrava řeší místo, kde bude Baník hrát, už léta

Ostrava - Na provoz Baníku přispívá Ostrava už léta. Pomohla například se zateplením trávníku nebo s částečnou rekonstrukcí tribun na Bazalech. Přes deset let už také radnice řeší, kde ve městě bude Baník vlastně hrát.

Roku 2004 byl fotbalový Baník na vrcholu. Celou sezonu vedl ligovou tabulku a na jejím konci vyhrál na hřišti Olomouce titul. Bouřlivé oslavy vystřídaly debaty o tom, kde bude Baník hrát. Technický stav stadionu na Bazalech podle fotbalového svazu nevyhovoval. Město proto zvažovalo výstavbu nového stánku na svých pozemcích ve Svinově. Cena se mohla vyšplhat k téměř dvěma miliardám.

Reportáž Pavlíny Daňkové (zdroj: ČT24)

Z výstavby nového stadionu nakonec sešlo. Město na ni nemělo peníze a uvažovalo o tom, že by Baník hrál na lehkoatletickém stadionu ve Vítkovicích. I proto ho začalo rekonstruovat. 

Fanoušci Ostravského Baníku tehdy pořádali protesty. Fotbal ve Vítkovicích nechtěli. Vadila jim hlavně atletická dráha, která hřiště odděluje od tribun a taky to, že klub patří historicky na Bazaly. 

V roce 2011 se Baník ocitl v krizi a jeho majitel Tomáš Petera zvažoval jeho prodej. Zájemců bylo několik. Při auditu se zjistilo, že klub dlužil více než sto milionů.  I tak ho nakonec koupili ostravští podnikatelé Libor Adámek a společnost Pam Market Petra Šafarčíka. Věřili, že dluh splatí a klub začne vydělávat.

Po roce bylo jasné, že se dluhy se splácet nedařilo. Baník i s Bazaly chtějí jeho majitelé prodat městu. Jeho zastupitelé se ale ani po dnešku nerozhodli.