Slovácké obce se skládají na pomoc krajanům v americkém Westu

Strání, Korytná - Slovácké obce Strání a Korytná nezapomínají na pomoc druhých. Když jim před časem američtí krajané z texaského městečka West přispěli například na opravu varhan v místním kostele, nemohl nikdo z nich vědět, že záhy budou sami potřebovat pomoc. Obě obce se teď skládají v rámci společné sbírky na pomoc obětem ničivého výbuchu, který americký West změnil ze dne na den k nepoznání.

Obyvatelé Korytné cítí vůči malému texaskému městečku vděk. Před třinácti lety totiž Američané finančně přispěli půlmilionem korun na opravu varhan v místním kostele sv. Václava. Dalších deset tisíc dolarů putovalo na obnovu oltáře. Češi na pomoc od svých krajanů za velkou louží nezapomněli a snaží se jim nyní jejich ochotu oplatit. „Oni opakovaně pomohli nám, obyvatelům Korytné, a to hned dvakrát. A proto jsme se rozhodli, že takovou malou pomoc poskytneme zase my jim,“ říká učitelka základní školy v Korytné Petra Píšková.

Starostové Východního Slovácka kontaktovali českého velvyslance ve Spojených státech, a kromě kondolenčního dopisu chtějí obyvatelům Westu zaslat i finanční pomoc z vlastní obce a farnosti. Na obecním úřadě se peníze do kasičky vybírají až do zítřka, kdy se úřad pro veřejnost uzavře. V kostele ale mohou lidé přispět až do neděle. Po bohoslužbě se sbírka symbolicky ukončí.

Také malá vesnička Strání byla pro americké městečko West po léta spojencem. Právě do této slovácké obce opakovaně američtí krajané zavítali. Cílem návštěvy byla především místní sklárna. Američané však přijeli rovněž zavzpomínat na své kořeny. Sbírka ve Strání probíhá paralelně na obecním úřadě a ve farním kostele sv. Kříže, a to ve stejnou dobu, jako v nedaleké Korytné. „Víme, že podobné finanční dary nepomohou městečko zrekonstruovat, ale vnímáme to spíše jako slušnost a podporu,“ připouští starosta Strání Ondřej Benešík (KDU-ČSL).

Starosta Strání Ondřej Benešík (KDU-ČSL) o pomoci krajanům (zdroj: ČT24)

Obě obce komunikují nejen s českým velvyslancem ve Spojených státech Petrem Gandalovičem, ale také s ministerstvem zahraničí, které chce do Westu poslat čtyřmilionovou pomoc. Peníze ze slováckých obcí se tak k této částce pravděpodobně připojí. Výbuch poničil ve Westu i českou sokolovnu, proto část prostředků poputuje na její obnovu.

Co se stalo v americkém městečku West?

Tragický výbuch v továrně na hnojiva ve Westu zabil čtrnáct lidí a další dvě stovky zranil. Pobořil přitom šedesát domů. Exploze zdevastovala nejenom bezprostřední okolí továrny, ale i několik bloků obytných domů. Ve zhruba třítisícovém městě West se velká část obyvatel hlásí k českým a moravským kořenům. Slavná je například místní česká pekárna. Poklidné městečko West se změnilo k nepoznání v noci ze 17. na 18. dubna. Výbuch v továrně na hnojiva způsobil zde skladovaný nebezpečný odpad. Exploze byla slyšet na vzdálenost sedmdesáti kilometrů a mnozí ji přirovnávali k jadernému výbuchu.