Nemocnice ocení Rajka Dolečka za šedesát let pracovního poměru

Ostrava - Známý endokrinolog, dietolog a popularizátor zdravé výživy Rajko Doleček dostane ocenění za šedesát let práce pro Fakultní nemocnici Ostrava. Lékař si cenu převezme v pátek na 4. trilaterálním sympoziu v Rožnově pod Radhoštěm.

Jeho otec byl Čech, matka Srbka z Bosny. Narodil se v Praze, pak žil s rodiči v Bělěhradě, kde také zahájil studia medicíny, která dokončil na Karlově univerzitě v Praze. Od začátku své medicínské kariéry v roce 1950 až dodnes pracuje v Ostravě. V červnu oslaví osmdesát let a stále ordinuje.

„Přes nesporné úspěchy, kterých pan profesor Doleček dosáhl, naši nemocnici neopustil. V jednom pracovním poměru je šedesát let, to je výjimečná věrnost, které si velmi vážíme,“ uvedl ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Svatopluk Němeček.

Doleček přednášel po celém světě, napsal mnoho knih, také populárně naučných o zdravé výživě a nadváze. Známou osobností se stal především díky publicistickým televizním seriálům o obezitě, hormonech, cukrovce. Nejúspěšnější byl pořad Nebezpečný svět kalorií. V roce 1976 dostal i prestižní ocenění Československé televize Zlatý krokodýl.

Po rozpadu Jugoslávie se hodně věnoval válečnému konfliktu, který zasáhl i jeho druhý domov - Bělehrad. Hájil srbský národ, kritizoval Evropskou unii, NATO a USA. Jeho angažovanost budila kontroverzní reakce.

Vydáno pod