Brněnská kompostárna jede jen na třetinový výkon

Brno - Brněnský magistrát čelí kritice ekologů kvůli neefektivnímu nakládání s bioodpadem. Ačkoliv v moravské metropoli funguje už pátým rokem kompostárna, končí zde spíše kontejnery ze sběrných dvorů a zbytky po údržbě parků. Kapacita zařízení by přitom stačila na veškerý zelený odpad z Brna.

Jedna z největších kompostáren v republice patří Brnu. Vinou neefektivní odpadové politiky města však jede jen na třetinový výkon. „V Brně se v podstatě s bioodpadem nenakládá. Sbírá se jen odpad z veřejné zeleně. Domácnosti téměř žádný nemají. Když si uvědomíme, že téměř čtyřicet procent odpadů je bioodpad, tak je důležité, aby se s ním správně nakládalo,“ myslí si Petr Ledvina z ekologického institutu Veronica.

V centrální brněnské kompostárně tak končí bioodpad i z jiných regionů. „Jsme schopni zpracovat i separovaný sběr z domácností. Už s tím máme zkušenosti. Aktuálně u nás končí odpad z Vyškovska i Prostějovska,“ vyjmenovává některé lokality vedoucí brněnské kompostárny Michaela Kuchaříková. V jihomoravské metropoli se totiž tolik biologického odpadu nesesbírá, ačkoliv Brňané mají možnost tento odpad třídit.

Třídí Brno odpad?

V loňském roce vytřídilo Brno asi osmnáct procent odpadu, zatímco například Olomouc, která se pyšní titulem nejvíce ekologického města v tomto směru, zvládla vydřídit rovných padesát procent odpadu.

Biologický odpad
Zdroj: ČT24/ČT Brno

„Jdeme cestou sběrných středisek, kterých je v Brně devětatřicet, a zároveň cestou pilotního projektu kompostérů v brněnské části Žebětín,“ uvádí mluvčí magistrátu Pavel Žára. Brňané tak musí svůj odpad svážet do okrajové části města či do některého ze sběrných dvorů. Hnědé kontejnery na bioodpad, které by doplnily již zavedenou nabídku kontejnerů na sklo, papír a plasty, se ale ve městě jen tak neobjeví. Například hodonínská radnice je s nimi však maximálně spokojená.

„V Hodoníně jsou standadní popelnice na normální odpad, a také popelnice a kontejnery na bioodpad. Komunální odpad draze platíme, tak alespoň v tomto směru dochází k úsporám v městském rozpočtu,“ zmiňuje výhody třídění bioodpadu starosta Hodonína Igor Taptič (nez.).