Havířov má chráněné bydlení pro ženy s léčenou závislostí na alkoholu nebo gamblerství

Havířov - Stále větší počet žen se v České republice léčí ze závislosti na alkoholu nebo gamblerství. Největší problémy přitom mají při návratu z léčebny, kdy se dostávají zpět do rizikového prostředí. V Havířově jim proto po léčbě nabízejí chráněné bydlení s pravidelným režimem. Roční program pro osm žen stojí tři miliony korun. Financuje ho Evropská unie.

Přiznat si, že má problém s alkoholem, trvalo Ivě čtyři roky. První léčbu absolvovala v roce 2001. Po návratu z léčebny ale nikdy bez alkoholu nevydržela. Jak sama říká, největším problémem je volnost, které se ženám po opuštění léčebny dostává. Potřebují mít čas organizovaný, aby znovu nepropadly závislosti.

Reportáž Pavlíny Daňkové (zdroj: ČT24)

Jako první začali ženám, které přišli z léčebny, pomáhat v Havířově. Ubytují je v bytech, stanoví denní režim, pomůžou s hledáním práce.

Každý den si  ženy rozdělí úkoly v bytě. Každé ráno svůj program konzultují s psychoterapeutem, který kontroluje mimo jiné také to, jestli opět nezačaly s pitím.  „Každý den děláme dechovou zkoušku. Ženy si ji samy dělají večer,“ uvedla Lucie Pálková, koordinátorka projektu.

Ztráta zaměstnání, nuda, stres anebo mateřská dovolená jsou jedny z důvodů, proč ženy začínají pít. Podle lékařů je jich více. Jejich počty se mírně zvyšují i proto, že se o alkoholismu žen začalo více mluvit.

"Problém závislosti žen na alkoholu v klasické strukturované společnosti není tak tabuizován, jen  se prostě o ženských problémech moc nemluvilo, uvedl Libora Chvíla, primář oddělení pro léčbu závislostí.

První speciální program pro ženy byl inspirován podobnými projekty pro muže, které už tady v Havířově úspěšně fungují několik let .