Češi se vrhají do pěstování, kvalita tuzemských rostlin roste

Olomouc - Největší a nejstarší zahradnická výstava Flora Olomouc zaznamenává vyšší zájem lidí o české rostliny. Stejně jako u potravin se pěstitelé začínají ptát po tuzemských květinách nebo zelenině. Vedle kvality je pro zákazníky ovšem rozhodující cena, která je na podobných veletrzích výrazně nižší. Flora tak každý rok přiláká tisíce zahrádkářů.

Podnikatelé na Floru přijíždějí za účelem květiny vystavit, ale hlavně prodat. Například muškát – nejžádanější jarní květina – je na veletrhu k mání za 35 korun. V kamenném obchodě přitom může stát i o dvacet korun více. 

Z 450 vystavovatelů je přes deset procent cizinců. Podle zahradníků už Češi začínají dohánět zahraniční konkurenci. „Rostliny jsou hezčí a kvalitnější,“ podotkl Stanislav Flek, ředitel dodavatelské firmy Smržice. 

K pěstování vlastních plodin sahají podle zahrádkářů lidé také z ekonomických důvodů. Zatímco jedno balení, které obsahuje 100 semínek kedlubny, přijde na 10 korun, ve volném prodeji lze kus pořídit za korun osmnáct. „Já to dělám tak, že si koupím jeden keříček, protože je to drahé, a pak to namnožím,“ řekl zahrádkář Karel Chrobák. 

I zahradník Petr Kohoutek, který se lidem o zahrady stará už patnáct let, potvrzuje, že je o vlastní výpěstky větší zájem. „Dřív to bylo tak, že to všichni chtěli mít hezké naoko. Teď už si chce každý vypěstovat tu eko mrkvičku, eko bramboru,“ poznamenal zahradník.

Letos ale zahradnické odvětví tíží pozdní odchod zimy. Podle prodejců je to na výdělcích znát.

Lidé mají větší zájem o české rostliny (zdroj: ČT24)