Jih Brna v podvečer zahalil černý dým, hořel plastový odpad

Brno – Požár plastového odpadu vzplál ve čtvrtek krátce po 20. hodině ve Vinohradské ulici v brněnské městské části Brněnské Ivanovice. Požár pravděpodobně způsobila nedbalost staršího podnapilého muže, který na místě odpad pálil. Hustý černý kouř vyděsil řadu místních, kteří zalarmovali hasiče.

Ve čtvrtek večer vyděsil obyvatele Brna hustý dým, který se vznášel nad zahrádkářskou lokalitou vedle dálnice D1. Na tísňovou linku ohlásilo požár nezávisle na sobě několik lidí.

„Strážníci zjistili, že požár vzplanul u jedné z chatek v nedaleké Vinohradské ulici. Při příjezdu hlídky šlehaly z hromady plastů, pneumatik a molitanových autodílů až desetimetrové plameny. Strážníci proto ihned vstoupili do hořící chatky, kde našli pětačtyřicetiletou ženu a šedesátiletého muže,“ popsal zásah mluvčí Městské policie Brno Jakub Ghanem.

Silně podnapilá dvojice odmítala místo opustit. Strážníci je proto museli vyvést ven. V chatce objevili také několik propanbutanových lahví na vaření.

Plastový odpad hořel na ploše asi 20 krát 15 metrů. „Vzhledem k situaci nechal velitel zásahu povolat na místo mobilní chemickou laboratoř z Tišnova. Ta monitorovala kvalitu ovzduší v okolí požářiště,“ vysvětlil mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. Na místě nenaměřili žádné nebezpečné koncentrace toxických látek.

V zahrádkářské kolonii shořely i pneumatiky
Zdroj: ČT24/HZS Jihomoravského kraje

Hasiči ale na požářišti zasahovali v dýchací technice. „Protože se požár nacházel v blízkosti železničního kolejiště, zajistil velitel zásahu pomocí jednotky Správy železniční dopravní cesty snížení rychlosti projíždějících vlaků,“ řekl Mikoška.

Pod kontrolu dostali hasiči plameny po necelé hodině, krátce po 22. hodině místo předali majiteli pozemku. Nikdo nebyl zraněn. „Podle zjištění byla příčinou vzniku požáru zřejmě nedbalost staršího muže, který v místě prováděl pálení a oheň se vymknul jeho kontrole,“ uzavřel Mikoška.

Od března hasiči vyjížděli k osmi desítkám požárů trávy a porostů

Požárů zahrad a polí, které způsobí jejich majitelé, když se pustí do čištění zahrad, na jaře tradičně přibývá. „Od 1. března už jsme vyjížděli k 83 případům. Vždy se jednalo o menší požáry trávy nebo porostu,“ potvrdil Mikoška.

Fakta o požárech trávy a lesních porostů

Požáry přírodních porostů způsobené zakládáním ohňů a vypalováním trávy si od roku 2000 vyžádaly 22 obětí a zraněno bylo 350 osob. V roce 2012 zemřelo při těchto požárech 6 lidí, což je nejvíc od roku 2000. Způsobené škody se vyšplhaly na 194 milionů korun.

(zdroj: HZS Jihomoravského kraje)