V Bedřichově se desítky let vyráběly lyže. Většina z nich skončila v Kanadě

Bedřichov - Obec Bedřichov na Blanensku je domovem pro asi 250 stálých obyvatel. První písemná zmínka o vesnici, která leží nedaleko Kunštátu, pochází už z roku 1392. Místní jsou hrdí především na starobylý kostel a tradiční výrobu lyží, která však po revoluci zanikla.

Malebná obec Bedřichov je ze tří stran obklopená lesem. V její severovýchodní části leží kostel sv. Mikuláše, jehož počátky se datují do 12. století. Husité jej však za války vypálili. Když se podařilo místním kostel obnovit, byl na konci 18. století zcela zbořen. Po pětašedesáti letech práce vyrostl kostel nový, jen o kousek severněji. Obraz kostela sv. Mikuláše je součástí původní obecní pečeti, která nese nápis „Peczet obeczni Bedrzichow“.

Kostel utrpěl především za první světové války, kdy musely být k roztavení odevzdány jeho tři zvony. Nebyl to však jen kostel, komu válka neprospěla. Podle kronikáře tehdy měla na bojišti téměř každá bedřichovská rodina nejméně jednoho svého člena. Jejich úmrtí připomíná památník ležící nedaleko kostela.

Tři minuty z Bedřichova (zdroj: ČT24)

Obec se v minulosti proslavila výrobou lyží, ta zde má tradici od 20. let minulého století. Původně kolařská dílna, založená místním zemědělcem Josefem Alexou, se postupně proměnila na lyžařský závod. „Po znárodnění se z toho stal národní podnik Sport. V době, kdy tento podnik vyráběl naplno, zde pracovalo asi 120 lidí,“ vzpomíná místostarosta Bedřichova Radek Janíček (nez.).

Zatímco Nové město na Moravě se proslavilo výrobou běžek, Bedřichovice byly svého času jedinou lokalitou, kde z výrobní linky vyjížděly sjezdové lyže. Asi osmdesát procent produkce bylo určeno na export, a to především do Kanady. Po slavném výrobním závodě, který po revoluci zanikl, je dnes pojmenovaný alespoň místní fotbalový tým.