Po změně zákona o dopravních přestupcích úředníci nestíhají svou práci

Olomouc, Ostrava - Úředníci na magistrátu, kteří se zabývají přestupky, nestíhají svoji práci. Poté, co se od poloviny ledna změnil zákon a pro řidiče už není výhodné vymlouvat se na osobu blízkou, jim totiž dvojnásobně vzrostl počet přestupků, které musí řešit. V Olomouci i Ostravě proto pravděpodobně přijmou další lidi navíc.

Špatné parkování nebo rychlá jízda - u těchto dvou přestupků nemusí být řidič pokaždé zastižen na místě. Dřív se dodatečně často vymlouval na osobu blízkou a celý přestupek se zametl pod koberec.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

„Nikdo nikdy nikoho nedohledal, osoba blízká fungovala skvěle a briskně a ten člověk, který nám nesdělil, kdo auto řídil, byl nepostižitelný,“ uvedl Michal Urbášek, vedoucí odboru agendy řidičů a motorových vozidel Magistrátu města Olomouce.

Jenže teď už je postižitelný provozovatel vozidla a toho je třeba dohledat. Práce většinou zůstane na úředníkovi. Policie hříšníka pouze vyfotí.

V Olomouci se snaží policisté řidiče, kteří jeli rychle, chytnout přímo na místě. Pokud jim ale nějaké změřené auto ujede, spis posílají rovnou na magistrát. A to stejné v případě, kdy vyfotí špatně parkující auto. Po změně zákona došlo ke stoprocentnímu nárůstu tohoto typu přestupků. Loni bylo oznámeno dvě stě osmdesát, letos už je jich pět set padesát.

Na olomouckém magistrátu se drobnými přestupky zabývá pět úředníků. Poté, co jim dvojnásobně vzrostla agenda, potřebovali by o dva až tři lidi navíc.

Více práce mají také úředníci v Ostravě. Od poloviny ledna se zvýšil počet přestupků o padesát procent.

Zatímco strážníci dodávají úředníkům stále stejný počet přestupků, o stovky více teď posílá policie státní. „Na základě této novely policii ani nepřísluší u takto vyjmenovaných vybraných přestupků, pachatele zjišťovat a jen odevzdáváme správní delikt k vyřízení,“ informoval Jiří Zlý, vedoucí dopravní policie Moravskoslezského kraje.

Vyřizováním přestupků se v Ostravě zabývá dvacet čtyři úředníků. Vedení odboru by je chtělo posílit o šestici nových tváří.

Podle slov Dalibora Mozdřeně, vedoucího odboru dopravně správních činností v Ostravě, bude především tvořit jakousi pojistku, aby skutky, které se budou oznamovat , nemusely během roku končit v prekluzi jako neprojednané.

To by znamenalo, že by se pokutám řidiči opět vyhnuli. Jak v Olomouci, tak i v Ostravě zatím vedení radnic o posílení úředníků nerozhodlo.