Pozor na kreditní karty - přinášejí výhody i úskalí

Praha - Kreditní karta je produkt, jemuž řada Čechů nadále nerozumí. Některým lidem ho přitom banka i bez předchozího souhlasu pošle až domů. Podle České národní banky to sice není nelegální, organizace, které pomáhají dlužníkům, ale říkají, že je to přinejmenším nemorální. Ročně totiž řeší stovky případů, kdy si lidé z kreditní karty vzali víc, než byli schopni splácet.

Třeba Barbora Holubová ve schránce našla kreditní kartu od své banky, přestože o ni nežádala. „Vždycky, když jsme se o tom v bance bavili, tak jsem říkala, že kreditní kartu nechci, protože se nechci zadlužit,“ podotkla žena. „Nevidím tu zmíněná žádná rizika, čtu tady, že budou jakési finanční prostředky bezúročně půjčeny, ale nečtu tam, co bude potom,“ podrobil dopis analýze Martin Kovalčík z organizace Člověk v tísni. 

Banka se brání tím, že rozeslané karty zatím nejsou aktivní. „Pokud by ji chtěl klient využívat, musí se dostavit na pobočku. A zde je klient seznámen se všemi výhodami i nevýhodami,“ upozornila mluvčí ČSOB Pavla Hávová. 

Kreditní karta vypadá na první pohled stejně jako ta klasická debetní. Zatímco debetní kartou ovšem klient vybírá vlastní peníze, pomocí té kreditní si půjčuje od banky. 

image_461076
Zdroj: ČT24

Výhodou kreditní karty je třeba to, že si je na ni možné bezúročně půjčit - ale jen na několik týdnů, pak přicházejí úroky okolo 20 procent.

Vlastnictví karty také ztěžuje přístup k dalším půjčkám. Majitel se automaticky dostává do seznamu dlužníků. „Může jít o stovky případů, kdy naši klienti nerozumí tomu produktu, mají pocit, že něco dostali, kývnou na to a poté spadnou do problémů,“ konstatoval Kovalčík. 

Kreditní karta je přitom v Česku čím dál oblíbenější - podle průzkumu společnosti VISA ji má 16 procent klientů bank.

Řada Čechů si s kreditními kartami neví rady (zdroj: ČT24)