Technické muzeum láká na prohlídku svého depozitáře

Brno - Brněnské technické muzeum láká malé i velké fanoušky techniky na již devátý den otevřených dveří. Zvědaví nadšenci do historických dopravních vozidel tak mohou obdivovat staré trolejbusy, autobusy nebo hasičskou a vojenskou techniku.

Návštěvníci víkendové akce si kromě velkých vozů značek Škoda, Tatra, Ikarus a Praga mohou prohlédnout také historické mopedy, osobní automobily či stabilní motory určené k pohánění různých strojů. Nejstarší z vystavovaných exemplářů pamatují již téměř celé století, zato nejmladší byly vyřazeny z provozu teprve nedávno.

Unikátem výstavy je legendární horský autobus Tatra 500 HB, jehož renovace trvala dvanáct let a který je posledním funkčním exemplářem svého druhu. Kromě něj mohou návštěvníci vidět také nejstarší typ traktoru vyrobený v Brně nebo novinku depozitáře - kloubový autobus Karosa C744.24 z roku 1990. Vůbec nejstarším exemplářem výstavy je parní nákladní automobil Škoda Sentinel z let 1924 až 1935.

Hovoří náměstek technického muzea Ivo Štěpánek (zdroj: ČT24)

Loni se na den otevřených dveří vypravilo asi tři a půl tisíce zvědavců. I letos očekávají pořadatelé podobnou návštěvnost. V rámci akce předvádí hasičské sbory nouzové rozřezání automobilu hydraulickými kleštěmi a dětský hasičský tým zase trénuje hašení na čas. Vybrané autobusy a trolejbusy jsou pak k vidění nejenom zvenku, ale i zevnitř. Každou hodinu mohou zájemci vyrazit některým z historických vozidel městské hromadné dopravy na projížďku Brnem. Součástí dne otevřených dveří je také sraz nákladních automobilů Praga RND, které dnes vyjedou do ulic.

Kdy a kde?

Den otevřených dveří depozitáře Technického muzea v Brně se koná v areálu bývalých kasáren na ulici Terezy Novákové. Vstup do areálu řečkovických kasáren leží přímo u zastávky linek č. 41 a 71 „Žilkova“, případně je dostupný pěšky od konečné tramvaje v Řečkovicích. Otevřeno je od 9:00 do 17:00.