Olomoucká ZOO má nový přírůstek

Olomouc – V olomoucké zoologické zahradě na Svatém Kopečku se narodilo mládě dikobraza srstnatonosého. Mladá samička Tera je už třetí potomek chovného páru dikobrazů. „Vypadá to, že mládě, které už má ostny, dá matce při porodu pořádně zabrat a je téměř nemožné ho porodit. Ostny jsou ale při porodu přilehlé, krátké a měkké. Tvrdnou až po dvou týdnech,“ uvedla mluvčí olomoucké zoo Iveta Gronská.

Podle ošetřovatelky Petry Jelínkové přijali sourozenci malé Tery nového člena rodiny mezi sebe bez problémů. „Mláděti se daří dobře a svými hlodavými zuby se už rádo pouští do potravy dospělých. Zatím tolik nepíchá jako jeho rodiče a starší sourozenci, zato ale dupe a vzteká se téměř pokaždé, když se v jejich kotci uklízí,“ podotkla Jelínková. 

Dikobraz srstnatonosý je sice nejčastěji chovaným dikobrazem v zoologických zahradách, ovšem březost samičky trvá až 240 dní. Olomoucká ZOO, která chová zhruba 350 druhů zvířat, má až do konce srpna otevřeno každý den od 9–18 hodin. Od září se provozní doba zkracuje.