Českobudějovičtí volejbalisté vrátili finále do Ostravy

České Budějovice - Tým Českých Budějovic nedopřál Ostravě mistrovské oslavy. Pátý zápas finále vyhráli obhájci titulu z jihu Čech ve své hale 3:1, Ostravští však stále vedou 3:2 v celé sérii a ukončit ji mohou v pondělí doma.

Ostravský tým vyhrál nad budějovickými favority třikrát za sebou, ale v hale úřadujících mistrů dnes špičkový výkon nezopakoval. Naopak srážely ho chyby a jeho nejúdernější síla a nejvíce bodující hráč play off Michalovič si ve třetím setu šel z palubovky odpočinout.
 
Domácí, kteří už v úvodu nechali na lavičce tři nejzkušenější hráče Zapletala, Novotného i Pláteníka, byli odhodláni finále prodloužit. Od začátku zatlačili servisem, celkem měli sedm es, a také dokázali soupeře na rozdíl od předchozích zápasů ubránit. V dnešním pátém pokračování měli s výjimkou druhého setu jasně navrch.
 
„Podali jsme výkon, který toto družstvo dokáže standardně. V Ostravě jsme byli dole, ale pomohla nám přestávka. Pokud je Ostrava pod tlakem, dokáže dělat školácké chyby jako jiné týmy,“ řekl kouč vítězů Jan Svoboda, jenž se snaží pro České Budějovice získat už šestý titul za posledních sedm let.

Volejbal - VK Jihostroj České Budějovice - VK Ostrava (zdroj: ČT24)

„Důležité bylo, že jsme Ostravu od začátku zatlačili. Tím znervóznili. Udělat poslední krok k titulu není lehké. My jsme zlepšili servis, v setech jsme vedli, což se nám dosud nedařilo. Pak už nehráli tak dobře. Trochu jsme zdramatizovali druhý set, ale ve třetím jsme zase hráli svoji hru,“ řekl nahrávač Filip Habr.
 
Venezuelský smečař Rojas ke zdramatizování série přispěl 22 body, v souboji univerzálů Michaloviče předčil Kriško. Strategický tah vymyslel kouč Svoboda, který střídal obě libera: Michálek chodil do hřiště na příjem a Juračka bránit do pole.
 
„Na to, že se hraje o titul, jsme začali hodně vlažně a nevymanili se z toho po celou dobu,“ řekl ostravský kouč Zdeněk Šmejkal. „Na Budějovicích bylo vidět, že vědí, že nesmějí prohrát. Ukázaly více bojovnosti a agresivity na servisu. My jsme hráli špatně, je potřeba to hodit za hlavu. Jsem zklamaný z přístupu některých našich hráčů, když jsem je viděl se dneska po prohře smát,“ dodal.
 
Ostrava se stala českým mistrem jedou v roce 2006. Přidat další bude mít šanci v pondělí na domácí palubovce od 20:10. Případný sedmý duel by se hrál ve středu 1. května na jihu Čech.

Finále play off volejbalové extraligy mužů - 5. zápas:

České Budějovice - Ostrava 3:1 (17, -25, 19, 15)

Rozhodčí: Labašta, Hudík. Čas: 107 min. Diváci: 2280. Stav série: 2:3.

Sestavy:

Č. Budějovice: R. Mach, Kriško, Rojas, Sukuba, Habr, Fila, libero Michálek, Juračka - Pláteník, Zapletal. Trenér: Svoboda.

Ostrava: Mauler, Wolff, Michalovič, Záhorský, Široký, Haník, libero Václavík - David, Dvořák, Fořt, Rodek. Trenér: Šmejkal.

Vydáno pod