Začátek letní turistické sezony zaměstnává Horskou službu

Ostrava, Beskydy – Se začátkem letní turistické sezony se horští záchranáři začínají potýkat s prvními případy nedisciplinovaných turistů. Upozorňují, že by se lidé na túry neměli vydávat sami. „V žádném případě by neměli sestupovat ze značených tras do volného terénu a zároveň by měli mít u sebe vždy nabitý mobilní telefon, aby si mohli v případě nouze zavolat pomoc,“ varuje náčelník Horské služby Beskydy Radim Pavlica. Porušení těchto základních pravidel může mít fatální následky.

Tento víkend musel například letět záchranářský vrtulník pro ženu, která sešla ze značené stezky na úpatí Lysé hory. Vážně si zranila nohu. „Scházela z vrcholu Lysé hory, mimo turistickou cestu upadla, zranila se a začala volat o pomoc. Naštěstí ji slyšeli jiní turisté. Ti pak zavolali na dispečink linky 155 a zdravotničtí záchranáři poté kontaktovali nás,“ upřesňuje zasahující horský záchranář Pavel Masopust.  

Kvůli těžce přístupnému terénu museli záchranáři požádat o pomoc Leteckou záchrannou službu z Ostravy. Zraněnou ženu chtěli vytáhnout ze strže v podvěsu pod vrtulníkem, při příletu vrtulníku se ale ukázalo, že strž je i ze vzduchu nepřístupná, navíc vál silný vítr, a ženu tedy nebylo možné v podvěsu přepravit. „Členové horské služby proto ženě zafixovali nohu do vakuové dlahy a na speciálních nosítkách ji vytáhli na cestu. Pak ji transportovali asi 200 metrů k vrtulníku, kterému se nedaleko podařilo i přes silný vítr přistát,“ dodává Radim Pavlica.