Obrazy na filmových klapkách poprvé v Ostravě

Ostrava – Na Slezskoostravském hradě můžete od zítřka navštívit výstavu umělecky ztvárněných filmových klapek.

Více než stovku filmových klapek českých výtvarníků a dalších umělců představí v Ostravě Zlínský mezinárodní filmový festival pro děti a mládež. „Ostrava se tak zařazuje do řady velkoměst, kam festival jednu ze svých prestižních výstav vyvezl. Jsou mezi nimi i Brusel, New York, Berlín, Madrid či Vídeň,“ uvádí za organizátory Terezie Diehlová. 

„Vedle Brna a Olomouce je právě Ostrava již nějaký čas v našem hledáčku. Usilujeme o to, abychom k nám na festival Ostraváky nalákali. Ať už na jeden či více dnů. Proto na sebe upozorňujeme svým rodinným stříbrem, jímž Minisalon – Filmové klapky beze sporu je,“ vysvětluje vedoucí produkce Irena Skaunicová.

Letos proběhne Minisalon už pošestnácté. Nové filmové klapky s tradiční černou deskou a černobílým klapátkem rozesílají organizátoři festivalu výtvarníkům a umělcům vždy na podzim. Po několika měsících se klapky do Zlína vrátí v podobě uměleckého díla. V průběhu jara jsou vystaveny a nakonec ve Zlíně při festivalu vydraženy. Výtěžek z aukce bude opět věnován na studentskou filmovou tvorbu. 

Dosud se vydražilo 1447 klapek, z nich se vytěžilo na studentskou filmovou tvorbu téměř 19,5 milionu korun. Rekordmanem mezi umělci je malíř a bavič Libor Vojkůvka, jehož klapka se před lety vydražila za 199 tisíc korun. 

Vernisáž ostravské výstavy začne v 17.00 hodin. Na Slezskoostravském hradě si výtvarně pojaté filmové klapky budou moci návštěvníci prohlédnout do 9. května, pak se díla z moravskoslezské metropole přesunou