Hackeři zaútočili na web státních maturit, 4 dny před jejich spuštěním

Praha - Internetové stránky maturitního centra Cermat čelí kybernetickému útoku. Od soboty blokují hackeři ostatním uživatelům přístup na stránky. Státní maturity přitom startují už za 4 dny. Podle mluvčího Cermatu Petra Habáně ale samotné zkoušky v ohrožení nejsou. Cermat prý zvažuje zpřístupnění nejdůležitějších informačních příruček a ilustračních testů například prostřednictvím facebookového profilu.

Podle Habáně se jedná o takzvaný DDoS útok, který velkým množstvím zasílaných dotazů zahltí napadený web a snaží se jej vyřadit z provozu. Podobný útok v nedávné době zažili mobilní operátoři, některé banky či média. Proti kybernetickému útoku tohoto typu neexistuje žádná efektivní obrana.

„Útočníci by si měli uvědomit, že svým jednáním nepoškozují Cermat. Doplatí na něj pouze maturanti, kteří se připravují na zkoušku a na webových stránkách si chtěli vyzkoušet ilustrační testy nebo hledali další informace, které jim mohou pomoci maturitu úspěšně zvládnout,“ uvedl Habáň. Konání maturit, které začnou příští týden ve čtvrtek, tím prý ale není ohroženo.

Na zprovoznění webu pracují IT odborníci Cermatu. Nelze odhadnout, kdy budou stránky www.novamaturita.cz opět dostupné. Cermat proto zvažuje zveřejnění nejdůležitějších informačních příruček a ilustračních testů nějakým provizorním způsobem - například prostřednictvím facebookového profilu Udělám maturitu.

Vydáno pod