Hledala jsem spojující moment a našla křížovou cestu Brnem, říká spisovatelka

Brno - Už jen několik týdnů zbývá do zahájení dalšího ročníku výtvarné přehlídky Sochy v ulicích - Brno art Open. Ten letošní s názvem Na hraně příběhu je tematicky zaměřený na nedávnou historii města Brna. Jeho kurátor Michal Koleček a někdejší ředitel brněnského Domu umění oslovili spisovatelku Kateřinu Tučkovou, aby zpracovala 14 příběhů odehrávajících se v Brně v neklidném 20. století, které zanechaly významné stopy nejen v dějinách města, ale i v osudech jeho obyvatel.

Najít čtrnáct brněnských příběhů nebylo pro Kateřinu Tučkovou zrovna snadným úkolem. „Nejdřív jsem dlouho přemýšlela a nemohla jsem najít ten klíč. Zvažovala jsem, zda nevytovřit nějakou postavu, která by se pohybovala v podzemí a vykukovala na různých místech Brna. To ona by byla hledačem příběhů. Nakonec mě ale po několika měsících napadlo postavit Brnem křížovou cestu a vytvořit mapu zastavení, která by lidem pomohla se zorientovat,“ říká dnes Kateřina Tučková.

Příběhy do křížové cesty nakonec našla. Známější i méně známé. Za každým z nich je ale tragická událost či historický milník, který město a jeho obyvatele poznamenal. Ty všechny vzala, zbeletrizovala ve svých povídkách a nabídla je 14 domácím i zahraničním výtvarníkům, kteří se rozhodli je výtvarně ztvárnit.

Rozhovor s Kateřinou Tučkovou v TvR (zdroj: ČT24)

Nejstarší příběh začíná v roce 1905. Výtvarné dílo, které na jeho základě vznikne, připomene osud truhlářského dělníka Františka Pavlíka, který zemřel rukou rakouského vojáka při demonstracích za vznik druhé české univerzity v Brně. Jeho pohřbu se tehdy zúčastnilo osmdesát tisíc Brňanů a jedinou připomínkou jeho smrti je pamětní deska a reliéf na Besedním domě.

„Stejně tak byl pro mě téměř neznámý příběh prominentního brněnského politika Otto Šlinga, který patřil k největším nadějím komunistického Československa. Hned po převzetí moci komunisty v únoru 1948 se stal klíčovou osobností v Brně i na celé Moravě. Z jeho hlavy vzešla i akce Mládež vede Brno, která byla ďábelsky lstivou pastí pro nejmladší generaci,“ vysvětluje Tučková. Komunisté se tehdy zabývali otázkou, jak na svou stranu strhnout co nejvíce mladých lidí, budoucích členů Českého svazu mládeže. Otto Šling vymyslel plán, v němž mladou generaci nalákal předáním moci do jejích rukou. Proto se ve dnech 13 – 15. 5. 1949 v Brně uskutečnila akce, při níž vládu nad městem i nad všemi profesemi, přebrala mládež. Děti a mladí lidé mezi 15 a 21 lety v ty dny v Brně řídili tramvaje, vedli rozhlasové vysílání, vyučovali své mladší spolužáky na školách, dokonce byla zvolena mládežnická rada, která nahradila primátora a zastupitelstvo města. Akce měla ohromný ohlas a zajistila v Brně tehdejšímu režimu obrovskou popularitu. Nicméně aktivní Otto Šling se posléze stal režimu nepohodlným a byl popraven v procesu s Rudolfem Slánským.

Čtrnáct příběhů letošních Soch v ulicích

Příběh I.
FRANTIŠEK PAVLÍK A BOJ O ČESKOU UNIVERZITU
Příběh II.
JIŘÍ MAHEN A OKUPACE ČESKOSLOVENSKA
Příběh III.
VYPÁLENÍ SYNAGOGY A VRAŽDA ŽIDOVSKÉHO HOSTA V KAVÁRNĚ ESPLANADE
Příběh IV.
PAVEL HAAS A HOLOKAUST BRNĚNSKÝCH ŽIDŮ
Příběh V.
POPRAVY V KOUNICOVÝCH KOLEJÍCH
Příběh VI.
FRANTIŠEK ŠIKULA A ZÁCHRANA PŘEHRADNÍ HRÁZE
Příběh VII.
VYHNÁNÍ BRNĚNSKÝCH NĚMCŮ
Příběh VIII.
MLÁDEŽ VEDE BRNO!
Příběh IX.
BRNĚNSKÝ PROCES SE ZELENOU INTERNACIONÁLOU V ROCE 1952
Příběh X.
OBĚTI SRPNA 1968 – VILIAM DEBNÁR
Příběh XI.
ZASTŘELENÍ DANUŠE MUZIKÁŘOVÉ a STANISLAVA VALEHRACHA V r. 1969
Příběh XII.
ZMIZENÍ MARIE BARTOŠOVÉ V BRNĚNSKÉM PODZEMÍ
Příběh XIII.
VRAŽDA PAVLA ŠVANDY
Příběh XIV.
ROK 1989, NEDOŘEŠENÉ PŘÍPADY A ZTRÁTA ILUZÍ

Výtvarníci si každý podle svého rozhodnutí mohli vybrat příběh, který je oslovil. První z návrhů už jsou na světě. Ne všechny budou na místě události, kterou budou ztvárňovat. A Kateřina Tučková ke každé napsala povídku, kterou si budou moci návštěvníci na daném zastavení přečíst.

Seznam výtvarníků Brno Art Open 2013

Jiří Černický
Anton Čierny (SK)
Milena Dopitová
Richard Fajnor
Pravdoliub Ivanov (BUL)
Jiří Kovanda
František Kowolowski
Kristina Leko (CRO/D) + David Smithson (USA/D)
Richard Loskot
Slaven Tolj (CRO)
Sofie Thorsen (A/DEN)
Robert Vlasák
+ student FaVU

Výtvarných forem, které si umělci zvolili je hned několik - od instalací, architektonických intervencí, přes světelné a zvukové instalace, malbu a fotografii, až po sociální projekty a performance, jež se pokouší navázat dialog s místy, pro něž byla vytvořena.

Přehlídka začíná vernisáží 11. června a potrvá do konce prázdnin.

Vydáno pod