Malí obchodníci se bojí, že je potopí online nakupování potravin

Brno - Majitelé menších prodejen potravin mají strach, že kvůli supermarketům přijdou o další zákazníky. Jeden z největších obchodních řetězců totiž v květnu rozšíří svůj online prodej i na Brněnsko. E-shop s dovozem nákupu až domů zatím mohli využít jen lidé z Prahy a několika regionů v Čechách.

Brno - Jen na jižní Moravě v posledním roce skončilo asi 500 prodejen s potravinami. Data hovoří za vše - zatímco počet obchodů celkově klesá, prodejní plochy v metrech čtverečních se naopak rozrůstají. Pro malé obchodníky je stále obtížnější konkurovat hypermarketům, které dovážejí spoustu levných potravin ze zahraničí.

Teď se obávají dalšího nepřítele - nakupování potravin po internetu. To chce na Brněnsku v následujícím měsíci zavést řetězec Tesco. Stačí se zaregistrovat na webu a ověřit si dostupnost dovážkové služby pro své bydliště. Poté si zákazník vybere zboží ze sortimentu potravin a drogistického zboží a do druhého dne mu je obchodník za poplatek doručí až domů, navíc v časovém rozmezí, které si v internetovém formuláři zákazník zvolil.

„Lidé zpravidla objednávají větší nákupy. Průměrný nákupní košík online je asi pětkrát větší než při běžném nákupu,“ uvedl mluvčí Tesca Jiří Mareček. Doručení stojí zákazníka několik desítek korun v závislosti na dni a požadovaném čase dovážky.

Online nákupů potravin bude zřejmě přibývat

Tesco má v České republice aktuálně zaregistrováno asi 60 tisíc internetových zákazníků a zhruba 80 procent nakupujících využívá službu opakovaně. V průměru uskuteční jeden až tři nákupy měsíčně.

Nakupování
Zdroj: ČT24/Isifa/Rex Features

„Celkově teď budeme mít v zemi osm prodejen, které tuto službu nabízejí,“ řekl Mareček. Tuto formu prodeje hodlá řetězec postupně rozšířit do všech regionů České republiky. O internetovém prodeji v Česku uvažují i další řetězce.

Zákazník: Nechtělo by se mi čekat na zásilku

Respondenty oslovené Českou televizí v okolí brněnských nákupních center ale nápad příliš neuchvátil. Nejčastěji jako námitky uváděli to, že si radši zajdou do obchodu a v regálech si vyberou, co zrovna potřebují, nebo že se jim nechce na zásilku čekat.

Malí obchodníci s potravinami a spotřebním zbožím přesto trnou, nakolik se online nakupování uchytí i v dalších krajích mimo Prahu a její okolí. Velkou oblibu si v posledních letech získalo například ve Velké Británii, kde se přes internet prodají asi tři procenta všech potravin.

Například Miloš Škrdlík provozuje už dvacet let obchod v brněnském Králově Poli. Za tu dobu obklopily jeho prodejnu tři supermarkety. Konkurenci ustál, snížení tržeb ale pocítil. „Malé obchody častokrát nejsou zapojeny v žádné maloobchodní síti a tím přichází a spoustu výhod,“ komentuje situaci Škrdlík.

Diskuse kolem kvality potravin se zostřují

Kromě boje mezi maloobchodníky a velkoobchodníky s potravinami je v poslední době tématem i kvalita potravin v českých obchodech. Vůči obchodním praktikám velkých hypermarketů je slyšet mnoho kritiky. „Vysoký tlak obchodních řetězců na co nejnižší ceny potravin současně snižuje i jejich kvalitu,“ píše se na webu Nezávislého odborového svazu pracovníků potravinářského průmyslu.

V prodejnách potravinových řetězců sice lidé kontrolory potkávají častěji, pokud si ale jejich návštěvy přepočítáme na objem zboží, které tam denně projde přes pokladny, nedá se říct, že by se inspekce právě na tyto obchody zaměřovala výrazně více. „Četnost kontrol je adekvátní objemu zboží. Je logické, že velké prodejny navštíví inspektoři častěji. Prohřešky hypermarketů totiž mohou potenciálně ohrozit mnohem více spotřebitelů,“ vysvětlil mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Pavel Kopřiva.

U pokladny
Zdroj: ČT24

Kontroloři do konkrétních obchodů vyrážejí také na základě analýzy rizika. „Řídí se minulými prohřešky u daného prodejce. Typů prodejců je v České republice mnoho a nedá se obecně říci, který z nich je rizikovější. Ať už je to velký supermarket, samoobsluha nebo malý stánek, u každého typu naleznete kvalitní i problematické prodejny,“ míní Kopřiva.

První hypermarkety se v České republice začaly objevovat ve druhé polovině devadesátých let – tehdy se staly převratnou novinkou, která často zlikvidovala malé prodejce v okolí. Postupem času se hypermarkety etablovaly a dnes je jich v Česku téměř tři sta.

Na tisíc Čechů tak připadá 117 metrů čtverečních hypermarketové plochy – to je dvakrát víc než v sousedním Polsku. A dokonce víc než v Německu, které má větší kupní sílu.

Řetězce by měly zveřejnit podíl českých výrobků na pultech

Potravinářská komora chce, aby obchodní řetězce povinně zveřejňovaly údaje o podílu českých potravin na svých pultech. Změnu plánuje prosadit do připravované vládní novely zákona o potravinách. Ta má posílit ochranu zdraví spotřebitelů, zlepšit kvalitu jídla a zavést vyšší pokuty pro nepoctivé obchodníky.

Zákaznice vybírá maso
Zdroj: ČT24

Prodejci by kupříkladu měli hlásit ministerstvu zemědělství původ svých výrobků. „Budou to zpřístupňovat u vchodu, aby byli lidé informováni. Ministerstvo by seznam zveřejňovalo na svých webových stránkách, několikrát do roka by proběhla aktualizace,“ řekl prezident Potravinářské komory Miroslav Toman.

Formou připomínek hodlá Potravinářská komora do novely prosadit také povinnost zveřejňování obsahu hlavní složky u pultového prodeje potravin a značení země původu u všech potravin, což se jí do původního návrhu prosadit nepodařilo.

Jak konkrétně se nový zákon v obchodech projeví?

1) Písmena na obalech nyní měří asi půl milimetru, nově by měla být nejméně dvakrát tak velká.
2) Výrazněji budou muset být na potravinách označeny i alergenní látky.
3) Víc by se lidé měli dovědět i u pultového prodeje.
4) Měnit by se měla i výše pokut pro hříšníky - za nedodržování jakosti, špatné uchovávání nebo označování. Dosud byla maximální sankce 3 miliony korun - nově bude až 10 milionů.

Novela má znamenat největší změny v potravinovém právu za posledních 15 let. Část návrhu se ale nelíbí TOP 09. Vadí jí, že by téměř veškerá kontrola měla přejít pod dozorové úřady ministerstva zemědělství, a tím se oslabí vliv hygieniků, kteří spadají pod resort zdravotnictví. Vláda projednávání sporného návrhu zákona mezitím přerušila.