Baťův institut otevřou moderované prohlídky

Zlín - Za dva dny, prvního května, budou mít první návštěvníci možnost zavítat do Baťova institutu. V rekonstruované tovární budově číslo 14 už je vše připraveno. Na návštěvníky čekají výrazně doplněné a rozšířené stálé expozice Muzea východní Moravy a Krajské galerie. K nim v průběhu května přibudou další výstavy. Zájemci se první den mohou těšit i na moderované prohlídky za zvýhodněnou cenu.

„Po desítkách let provizorního umístění muzea se naplňuje touha několika generací muzejních pracovníků sídlit a působit ve vlastních rozsáhlejších prostorách s moderně vybaveným zázemím, které odpovídá podmínkám hodným vyspělosti a technické úrovně současné doby,“ popsal význam otevření institutu ze svého pohledu ředitel Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně Antonín Sobek.

Jeho instituce se do nových prostor sestěhuje z více míst po celém Zlíně. Vznikne velká stálá expozice pojmenovaná Princip Baťa – Dnes fantazie, zítra skutečnost. Ta v sobě zahrne tři současné expozice věnující se obuvnictví, modernímu cestovatelství a filmu.

O výstavě hovoří ředitel muzea Antonín Sobek (zdroj: ČT24)

Návštěvníky provedou po expozicích na prvního máje experti z muzea a poskytnou jim k novým výstavám odborný výklad. Dalším lákadlem k návštěvě bude v den otevření institutu snížené vstupné. Namísto 199 korun přijde na polovinu - v duchu baťovských cen upravenou na 99 korun. Kvůli velkému zájmu je nutné návštěvu si dopředu rezervovat.

Stálé expozice o botách, cestovatelích a filmu se sloučí

Samotná expozice také náležitě nabobtná. Na větším prostoru návštěvníkům nabídne mnohem víc. Například podlahová plocha části věnované obuvnictví se navýší přibližně o čtyři pětiny na nynějších 768 čtverečních metrů. Objem vitrín stoupne dvouapůlnásobně, vystavených panelů bude desetkrát více a přibude i samotných exponátů. Místo dosavadních osmnácti obuvnických strojů se návštěvníci mohou těšit na dvaapadesát exponátů. O přibližně 70 kusů se zvětší i počet půlpárů obuvi. Vystavených bot bude téměř šest stovek.

Téma Baťova institutu v UvR (zdroj: ČT24)

Čím otevře Baťův institut?

Muzeum východní Moravy

  • Princip Baťa – Dnes fantazie, zítra skutečnost (stálá expozice)
  • František Bartoš (stálá expozice)
  • Cyrilometodějský Velehrad (9. května až 8. září 2013)
  • Místo činu (16. května až 8. září)
  • Den muzeí ve 14|15 (18. května)

Krajská galerie výtvarného umění

  • Prostor Zlín|Řády vidění (stálá expozice)
  • Ulmský model (14. května až 2. července)

Podle ředitele Václava Mílka čeká mnoho příjemných novinek i na návštěvníky krajské galerie. „Galerie se díky novým prostorům může bez ostychu postavit po bok významným evropským muzeím umění,“ těší se Mílek. Podle něj dosud návštěvníci nikdy neměli možnost vidět její sbírky v takové šíři, jak to nabízí nová stálá expozice. Vyzdvihl také komfort pro návštěvníky v podobě výtahů, odpočinkových zón nebo sociálních zařízení s dostatečnou kapacitou.

Baťův institut

Baťův institut je nově vznikající krajské kulturní centrum, které se otevře 1. května. Ze současných několika zařízení se do něj na jedno místo přesunou tři krajem spravované instituce - Krajská knihovna Františka Bartoše, Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně a Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Tyto instituce sestěhováním svou právní subjektivitu neztratily. Avšak pro správu komplexu a společný marketing založil Zlínský kraj novou příspěvkovou organizaci - právě Baťův institut.

Sídlo Baťova institutu se nachází v bývalých obuvnických továrních halách, konkrétně v rekonstruovaných budovách číslo 14 a 15, které tvoří pomyslnou „bránu do továrny“.

Kromě poskytnutí zázemí pro krajské instituce je otevření Baťova institutu další etapou v rekonstruování někdejších obuvnických areálů. „Po rekonstrukci Baťova mrakodrapu je projekt konverze budov 14 a 15 do podoby kulturního komplexu dalším naším činem pro veřejnost a ve veřejném zájmu,“ provázal slovně dvě rekonstrukce částí obuvnického areálu hejtman Stanislav Mišák (ČSSD), který nyní shodou okolností úřaduje právě z Baťova mrakodrapu.

Na otevření si ještě musí počkat čtenáři. Třetí institutce - Krajská knihovna Františka Bartoše - bude sídlit v budově číslo 15 a ještě stále se připravuje. Celá rekonstrukce budov 14 a 15 stála přibližně 900 milionů korun. Kolem půl miliardy pocházelo z evropských fondů. S celou rekonstrukcí se začalo předloni na podzim. Kvůli problémům se statikou se práce o přibližně půl roku protáhly.

Vydáno pod