Komorní scéna Aréna získala Cenu Marka Ravenhilla

V sobotu 27. dubna 2013 se na slavnostním večeru v pražském Divadle Komedie vyhlašovala a předávala Cena Marka Ravenhilla za rok 2012. Toto prestižní ocenění získala Komorní scéna Aréna za inscenaci hry Tomáše Vůjtka S nadějí, i bez ní.

Cena Marka Ravenhilla za inscenaci nového textu je ocenění za počin v oblasti  inscenování současné dramatiky pro česká divadla. Při výběru jsou zohledňovány inscenace textů, které vznikly v posledních 10 letech před příslušným udělením ceny. Oceněná inscenace je volena na základě konsensu členů Rady Ceny Marka Ravenhilla, kteří zohledňují symbiózu kvalitního textu a kvalitu jeho inscenování. Rada sleduje i výsledky autorské  či kolektivní tvorby, u nichž rozhoduje výsledný text a jeho přenositelnost mimo kontext konkrétní inscenace a poetiky divadla, pro nějž vznikal.

Rada Cen Marka Ravenhilla v roce 2012 vybírala z více než 85 premiér a nakonec nominovala 7 inscenací. Obrovským úspěchem přitom je, že z toho dvě z těchto sedmi nominací směřovaly do jednoho divadla, Komorní scény Aréna, a to za inscenace S nadějí, i bez ní a Amigo.

Alena Sasínová Polarczyk
Zdroj: ČT24/České divadlo

Hru S nadějí, i bez ní napsal dramaturg Arény Tomáš Vůjtek podle knihy vzpomínek Josefy Slánské, vdovy po popraveném někdejším tajemníkovi KSČ, Rudolfu Slánském. Inscenace S nadějí, i bez ní měla v režii uměleckého šéfa KSA Ivana Krejčího českou premiéru v lednu 2012.

Albert Čuba a Alena Sasínová-Polarczyk
Zdroj: ČT24/Komorní scéna Aréna

Hra S nadějí, i bez ní se v soutěži o Cenu Alfréda Radoka za rok 2009 umístila na druhém místě (první místo nebylo uděleno). Alena Sasínová-Polarczyk získala za roli Ony v této inscenaci Cenu Českého divadla v kategorii Ženský herecký výkon a Tomáš Vůjtek obdržel v rámci předávání Cen Alfréda Radoka za tuto inscenaci zvláštní cenu Hvězda na vrbě.

Kulturama: Rozhovor s režisérem Ivanem Krejčím (zdroj: ČT24)