Zahraniční studenti i čeští „ajťáci“ jezdí zadarmo pracovat na farmy

Jižní Morava - Na dva tisíce lidí míří ročně na speciální „dovolenou“ na český a moravský venkov. Spíše než fyzicky si u ní ale odpočinou psychicky. Jedná se totiž o dobrovolníky, takzvané woofery, kteří pomáhají s prací na malých organických farmách. Ačkoli je to v našem prostředí zatím doménou převážně zahraničních studentů, pracovat na venkov míří občas i čeští manažeři nebo například IT pracovníci.

Skoro celou sezonu sdílí svou farmu v Němčičkách na Břeclavsku s dobrovolníky i Stávkovi. Hosté kydají hnůj nebo dojí kozy, hostitelé jim poskytnou stravu a ubytování. „Nejčastěji jsou z Ameriky, občas ze západní Evropy a sem tam přivítáme i někoho z Čech či Moravy,“ prozrazuje Stanislava Stávková původ svých hostů, kteří u nich na farmě zůstávají od pár dní až po dobu delší než měsíc.

Většinou se podle paní Stávkové jedná o šikovné lidi, kteří jsou stejně naladěni jako její rodina - zajímají se tudíž o ekologii a možnosti organického farmaření. V době, kdy její manžel chodí do zaměstnání, je na farmě každá ruka dobrá.  „Přínosem je pro nás také procvičení cizího jazyka nebo poznání odlišných kultur,“ vypočítává farmářka výhody těchto pracovních výměn.

Farmářka Stanislava Stávková hovoří o "svých wooferech" (zdroj: ČT24)

Francouzům se v Němčičkách líbí

Právě teď tak například na vinici nebo ve výběhu z kozami pomáhá mladý pár z východofrancouzského města Besancon. Sebastien Lux je civilním povoláním gymnastický trenér a jeho partnerka Claudie Sage-bury zase texilní návrhářka. Proč si tedy vybrali farmu v Němčičkách? „Cestujeme již asi rok po Evropě, prvotním impulsem bylo přesvědčit se, jestli je opravdu světadíl v krizi, jak se dozvídáme z médií,“ popsal prvotní impuls k jejich cestě Sebastien Lux.

Dalším motivem byl nápad zřídit si jednou doma malé hospodářství. Takové, které by pokrylo jejich potřeby. „Proto jsme se chtěli naučit věci jako například to, jak se dělá sýr,“ dodala Claudie s tím, že Stávkovy si vybrali také proto, že stejně jako oni mají malé děti.

Jak funguje WWOOF?

  • jedná se o síť registrovaných ekologických farmářů a dobrovolníků
  • pomocí WWOOF si tak mohou zájemci najít farmu, která je na libovolný čas za ubytování a stravu přijme na práci
  • česká odnož sítě fungující na adrese wwoof.cz v současnosti registruje 59 farem, z toho 8 se nachází na jižní a východní Moravě
  • WWOOF je zkratka pro World Wide Opportunities on Organic Farm (v překladu Celosvětové příležitosti na organických farmách)
  • vznikla v roce 1972 ve Velké Británii

Na farmě se jim líbí, a ačkoli dělají úplně jinou práci, než na jakou jsou ze svých profesí zvyklí, nijak zvlášť náročná jim nepřijde. „Jen když jsme první den stavěli ve vinici, tak bylo velmi teplo. Ale to bylo spíš počasím než prací,“ dodává Claudie.

Odreagovat se při zemědělské práci jezdí i čeští manažeři

Na venkovské farmy ale začínají pronikat i Češi. Zkušenost s tímto druhem „odpočinku“ má například projektový manžer z firmy NETservis Martin Richter. Ten svůj pobyt absolvoval před dvěma roky. „V našem případě to bylo jen kousek po republice a smyslem bylo odpočinout si od pracovního stresu něčím jiným. Nikdo z nás totiž nepochází ze zemědělské rodiny,“ popisuje svoji několikadenní zkušenost, kvůli které dostal od nadřízených neplacené volno. 

Místo ťukání do klávesnice tak nějakou dobu sekal trávu nebo se staral o zvířata. A jak se mu nápad jednatelů jeho společnosti zamlouval? „Je pravda, že na absolutní uvolnění by to asi chtělo dělat častěji a na delší dobu. Ale potom, co jsem se vrátil do práce, jsem měl pár dní více elánu než normálně,“ vzpomíná Richter s odstupem na svou krátkou „zemědělskou stáž“.