Nacionalisté se sjedou na 1. máje do Přerova. Policie se týdny připravuje

Ostrava - Dělnická strana sociální spravedlnosti svolala na 1. května do Přerova pochod a shromáždění. Jedná se o pravicové radikály. Ti si město, ve kterém žije početná komunita Romů, vybírají ke svým setkáním často. V roce 2009 skončilo podobné shromáždění ostrou bitvou účastníků s policií. I když tentokrát svolavatelé oznámili, že oficiálně půjde o akci proti Evropské unii, ne proti rasismu jako v minulosti, kdy procházeli romskými lokalitami, vedení radnice má obavy z nepokojů.

Mělo by jít totiž o jediné letošní prvomájové setkání nacionalistů v Česku. Kvůli shromáždění radní svolali bezpečnostní radu města. Policie chystá už několik týdnů řadu bezpečnostních opatření. Situaci bude sledovat také vrtulník, v záloze budou policisté na koních. Zástupci Dělnické strany sociální spravedlnosti v čele s jejich předsedou Tomášem Vandasem se nejprve sejdou na centrálním náměstí TGM, poté se vydají do ulic.

Tomáš Vandas při prvomájovém projevu
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

„Ve čtvrtek i v pátek rozdávali policisté a strážníci na trase pochodu preventivní letáky s doporučením, aby obyvatelé nenechávali v ulicích auta, kontejnery či věci, které by se daly použít při výtržnostech,“ řekla policejní koordinátorka akce Michaela Sedláčková.

Lidé se také musejí připravit na to, že je bude na náměstí čekat osobní prohlídka. „Chceme předejít tomu, aby si někdo nepřinesl zbraň,“ vysvětlila Sedláčková. Dodala, že také přerovští Romové připravují na 1. května vlastní kulturní akci v Kojetínské ulici.

Přerovská radnice zrušila kvůli ohlášenému shromáždění nacionalistů tradiční prvomájový program a na bezmála pět hodin zrušila i několik zastávek městské hromadné dopravy.