Hasiči obcím instalují nové elektronické sirény

Moravskoslezský kraj - Obce v Moravskoslezském kraji dostávají nové elektronické sirény. Kromě požárního poplachu a dalších výstražných signálů dokáží šířit  i mluvené slovo. Sirény pořídili obcím hasiči za dvacet tři milionů korun. Většinu zaplatila Evropská unie.

Je moderní, bezdrátová a rychlá. Takovou novou sirénu má třeba už i havířovská radnice. Její největší předností je, že k ovládání stačí mobilní telefon.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Oprávnění k volání bude mít v každé obci jen pět osob. Mezi nimi je třeba starosta nebo šéf krizového štábu.

„Můžeme sirény využívat k vyhlášení smogové situace. Nedávno nám třeba v Havířově nejezdila MHD a neměli jsme o moc šancí to lidem sdělit, takže zařízení slouží také k těmto účelům,“ uvedla Eva Wojnarová, mluvčí Havířova.

Hlavní roli budou mít, když přijde velká voda. Proto je hasiči dávají tam, kde nebezpečí hrozí nejvíce.

Na Morávce dostali první mluvící sirénu po povodních v roce 1997. Teď k ní přibyla další, přímo u hráze. Podle slov hrázného je totiž údolí obce Morávka dost rozsáhlé a jedna siréna nestačila ozvučit celý prostor. 

Hasiči využili na nákup devadesáti dvou sirén peníze z evropských fondů. Chtějí tak zmodernizovat výstražný systém v kraji a zastaralé rotační sirény postupně vyměnit za ty elektronické.