Galerie na Peruci vystavuje fotografie Marty Černické

V sobotu 27. dubna 2012 se v Galerii U Plazíka na Peruci u Loun uskutečnila další slavnostní vernisáž. Své fotografie zde tentokrát představuje Marta Černická. Výstava je přístupná o víkendech a svátcích až do 16. 6. 2013. Krásné odpoledne při sobotní vernisáži umocnilo půvabné vystoupení dětí perucké školy na zahradě galerie.

Je nutné dodat, že na výstavě  opravdu je na co se dívat. Krásné fotografie krajin dokazují, že autorka má nejen cit pro barvu, ale i pro kompozici. To se nedá naučit, to se jen může zdokonalovat. Sympatická Marta během vernisáže každému zájemci trpělivé vyprávěla, jak která fotografie vznikla.

Z vernisáže výstavy Marty Černické
Zdroj: ČT24/Ladislav Bába

Autorka se narodila v roce 1973 v Plzni, zde také žije a sama o sobě říká: „Fotografuji přibližně od roku 2005, kdy jsem si splnila svůj snad největší sen a pořídila si první digitální fotoaparát. Nejdříve to byl obyčejný kompakt, ale ten v krátké době přestal vyhovovat mým představám a tak jsem se rozhodla pro digitální zrcadlovku. Digitální technika ale není tou jedinou používanou. Baví mě pracovat s klasickým materiálem, nejraději formátu 6x6. Ráda fotím českou legendou Flexaret VI, který mi velmi učaroval. Pohled na matnici Flexaretu je zcela něco jiného, než pohled do hledáčku digitální zrcadlovky.“

„Ve fotografii nemám vyhraněné téma, ale přece jenom nacházím nejvíce zajímavého ve světě rostlin, v jejich makrodetailech. Vlastně i mé úplně první fotografie vznikaly na mé květinové zahradě jako dokumentární zachycení různých druhů rostlin, které pěstuji. S oblibou ve svých fotografiích používám velmi malou hloubku ostrosti, která se mi zdá výtvarnější a lépe se mi jejím prostřednictvím vyjadřují vlastní pocity, které se snažím do fotografie vkládat. Vždy mě fotografie fascinovala. Od dětství mi zůstala záliba v malování a kreslení, miluji svět pohádek a fantazie… proto jsou mé fotografie takové jaké jsou. Hledejte v nich cokoli, jen ne realitu. Jsou to obrazy mých snění…“

Jen pro připomenutí - Městys Peruc leží 15 km východně od Loun, pokud použijete železnici, je zastávka na trati Louny - Slaný.  

Ladislav Bába