Ostrava uctí památku obětí 2. světové války a připomene osvobození

Ostrava – Česko si dnes připomíná 68. výroční konce 2. světové války. Zástupci Senátu, Poslanecké sněmovny, představitelé samospráv, váleční veteráni, zástupci Armády české republiky a další hosté vzpomenou na Ostravsko-opavskou operaci a osvobození Ostravy.

„Položíme věnce u památníku obětí 2. světové války v Komenského sadech v Ostravě, odpoledne pokřtíme druhé vydání knihy o Ostravsko-opavské operaci,“ uvedl mluvčí ostravského Krajského vojenského velitelství Martin Ogořalek.

Nejtěžší boje na území České republiky proběhly na sklonku války právě v rámci Ostravsko-opavské operace, která začala 10. března 1945. Rudá armáda a jednotky 1. československého armádního sboru během ní pronikly přes severní Moravu na území Československa. Osvobozovací boje proběhly ve třech etapách.

Přesně 30. dubna 1945 překročila sovětská vojska nedaleko Ostravy-Svinova řeku Odru. Odpoledne zaútočily tanky 1. československé tankové brigády do týlu Němců a pronikly spolu se sovětskou střeleckou divizí do centra Ostravy. Díky hrdinství ostravského občana Miloše Sýkory, který zneškodnil elektrické vedení k náložím na mostu přes Ostravici, se téhož dne večer podařilo československým i sovětským jednotkám vjet do středu Ostravy. Němci byli zaskočeni, Ostrava osvobozena a hlavní část Ostravsko-opavské operace tím skončila.