Výzkum brněnského vědce o nádorech vaječníků ocenila prestižní americká nadace

Brno - Prestižním grantem, který většinou míří za vědci z uznávaných zámořských institucí, se může chlubit brněnský molekulární biolog Dalibor Blažek. A samozřejmě nejen chlubit. Částka 75 tisíc dolarů, tedy asi jeden a půl milionu korun, byla vědci svěřena na rozvoj jeho výzkumu, směřujícího k pochopení molekulární podstaty vzniku nádoru vaječníků. Tím by mohly být položeny základy k prevenci či léčbě této nemoci.

 „Měli jsme obrovskou radost, protože to byl úspěch v tvrdé americké konkurenci,“ říká o udělení grantu, o který požádal loni v prosinci, Dalibor Blažek. Protože recenzentům z prestižního Marsha Rivkin Center se jeho projekt zamlouval, grant ve výši 1,5 milionů korun mu přidělili. Blažek se svým týmem jsou součástí brněnského Středoevropského technologického institutu známého pod zkratkou CEITEC.

Dalibor Blažek hovoří o svém oceněném výzkumu (zdroj: ČT24)

„Znamená to pro mne, že máme možnost experimentálně potvrdit některé moje nápady, prezentované v grantové žádosti, kterou recenzenti posuzovali,“ popsal své plány na využití peněz Blažek. Pro tak náročný výzkum, jaký jeho tým čeká, je to ale jen začátek. „Doufáme, že dostaneme další granty, protože 1,5 milionu není tolik peněz. Abychom identifikovali celý molekulární proces, potřebovali bychom mnohem víc,“ zmiňuje biolog Blažek finanční a materiální náročnost bádání ve svém oboru.

Marsha Rivkin Center

Marsha Rivkin Center pro výzkum nádorů vaječníků je americká nadace, založená v roce 1996 významným onkologem Saulem E. Rivkinem na počest jeho ženy, která podlehla tomuto nádorovému onemocnění. Nadace vznikla partnerstvím dvou prestižních amerických institucí - Swedish Medical Center a Fred Hutchinson Cancer Research Center v Seattlu. Formou grantu podporují slibný výzkum v oblasti prevence, detekce, léčby a porozumění vzniku rakoviny vaječníků. Dále pořádá konference a semináře na tato témata. Cílem nadace je „zachraňovat životy a snížit utrpení pomocí lepší léčby a včasné detekce nádorů vaječníků“. 

V čem spočívá objev, který se svým týmem učinil? „Nedávno jsme objevili nové proteiny, které regulují určitý molekulární proces. Přitom jsme zjistili, že tyto proteiny hrají důležitou roli při vzniku a udržování nádoru vaječníku,“ popsal laicky základ svého výzkumu Dalibor Blažek. Tento proces nyní jeho tým zajímá proto, že za několik let by znalosti o něm šlo použít k detekci nebo terapii nádoru vaječníku. „Od toho jsme ale nyní ještě hodně daleko,“ krotí brněnský vědec přílišný optimismus.

Dalibor Blažek

Dalibor Blažek vystudoval molekulární biologii a genetiku na Masarykově univerzitě v Brně a farmacii na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně, kde rovněž získal titul Ph.D. V letech 2004-2010 působil jako výzkumný pracovník na University of California v San Franciscu. V roce 2011 nastoupil jako výzkumný pracovník do CEITECu a od roku 2012 zde také vede vlastní výzkumnou skupinu, zabývající se molekulárními mechanismy regulace genové exprese. Je autorem publikací v renomovaných vědeckých časopisech jako například Genes and Development, Molecular Cell nebo PNAS.

Vydáno pod