OKD chystá úsporná opatření, bude jednat s odboráři

Ostravsko - Horníci budou bez příspěvku na dovolenou a manažeři i technici budou mít mzdy nižší o deset procent. To je záměr vedení OKD na příští rok. Těžaři se musí vypořádat s nižšími zisky. Za všechno mohou špatné podmínky na trhu a recese.

„Já jsem horník, kdo je víc,“ to je slogan, který dal těžké dřině pod zemí nálepku profese, jejíž odměňování výrazně vyčnívalo nad ostatními. V roce 1988 si horník vydělal více než třeba lékař nebo ředitel firmy.  Pětadvacet let poté po několikanásobném snižování platů budou horníci poprvé i bez příspěvku na dovolenou.

Reportáž Ivy Kubankové (zdroj: ČT24)

Dnes ještě chodí horníci z práce domů průměrně se třiceti šesti tisíci korunami. Už od poloviny května by ale mohli být zhruba o tisícovku chudší.

Složitá situace na světových trzích, evropská ekonomika v recesi a rostoucí objem hůře prodejného energetického uhlí jsou důvody, proč chce OKD snižovat mzdy a rušit příspěvky.

„OKD připravuje celý soubor úsporných opatření, jejichž cílem je stabilizovat firmu do budoucna. Souvisí to s novou kolektivní smlouvou, více nemohu komentovat,“ uvedl k situaci Vladislav Sobol, mluvčí OKD.

„Domníváme se, že by to zaměstnanci neměli ztratit. Jediné, o čem uvažujeme, je odložení části výplaty této mzdy na delší období,“ uvedl Jaromír Pytlík, předseda SHO.

Jestli budou odloženy výplaty nebo se prosadí nižší mzdy a ztráta příspěvku na dovolenou, jak chce vedení OKD, představenstvo rozhodne 15. května, až představí výsledky hospodaření společnosti. Na stávku se zatím odboráři nepřipravují.