Setkání levice i odemykání Baťova kanálu. Tak vypadaly oslavy 1. máje na jižní Moravě

Brno - Prvomájové oslavy Svátku práce letos z politických stran tradičně připravili jen sociální demokraté a komunisté. První máj byl ale také tradičně spojen se studentskými Majálesy nebo odemykáním sezóny na Baťově kanálu. Sešli se také příznivci Dělnické strany sociální spravedlnosti - po akcích v Brně a Praze letos zvolili Přerov. Tamní radnice kvůli tomu raději prvomájové oslavy odložila.

Sociální demokraté oslavovali na desítkách míst po celé republice. Šéf strany Bohuslav Sobotka slavil v Brně, akce na přehradě začala ve 13 hodin. Dopoledne se představitelé strany sešli ve Vyškově, akce byly naplánované také v Blansku či v Břeclavi.

Oslavy strana zpestřila anketou, v níž se voliči vyjadřovali k jejímu připravovanému programu. Odpovídali třeba na otázky o minimální mzdě, majetkových přiznáních, registračních pokladnách nebo regulačních poplatcích.

Komunisté a jejich příznivci se tradičně sešli v 10:00 na Moravském náměstí v Brně. „Na prvního máje pořádala KSČM prvomájové manifestace, a to napříč celou republikou. Tyto akce měly být vyjádřením nesouhlasu s počínáním současné vlády,“ uvedla mluvčí KSČM Veronika Žižlavská.

NO COMMENT: Politické mítinky ČSSD a KSČM (zdroj: ČT24)

Svátek práce nebo 1. máj je mezinárodní dělnický svátek, který se v tento den slaví od roku 1890. Na návrh francouzských socialistů ho zavedla v roce 1889 II. internacionála na paměť vypuknutí stávky amerických dělníků v Chicagu 1. května 1886. V českých zemích se poprvé slavil v roce 1890 na Střeleckém ostrově v Praze. Anarchisté tvrdí, že je to původně jejich svátek, který si prý socialisté a komunisté neprávem přivlastňují.

Přerov kvůli průvodu DSSS odložil prvomájové oslavy

Setkání na 1. máje si naplánovali také nacionalisté z Dělnické strany sociální spravedlnosti. Při vstupu na náměstí TGM, kde se mítink konal, policisté účastníkům zabavili pepřové spreje a obušky. Mítink zahájil předseda DSSS Tomáš Vandas, účastníci pak vyrazili na pochod městem. Kolem 16:00 pochod skončil, policie do té doby nezaznamenala žádné problémy.

Průvod příznivců krajní pravice
Zdroj: Igor Zehl/ČTK

Hlavním tématem akce, na niž byli pozváni i příznivci ze Slovenska, byla kritika Evropské unie. Pochod tedy nebyl zaměřený proti Romům jako několikrát v minulosti.

Podle velitele zásahu Libora Krejčiříka jde o největší dnešní bezpečnostní opatření v zemi. V ulicích města se pohybovalo zhruba 700 policistů. Místní radnice kvůli tomu dokonce odložila městské prvomájové oslavy.

Volný den láká k výletům nebo majálesovým oslavám

Letošní plavební sezonu zahájil Baťův kanál, takzvané odemykání kanálů se uskutečnilo v Hodoníně, Otrokovicích nebo ve Veselí nad Moravou. Pěkné počasí přilákalo tisíce lidí i na Brněnskou přehradu.

NO COMMENT: Oslavy 1. máje (zdroj: ČT24)

Ve Zlíně se dnes otevřelo nové kulturní centrum za miliardu korun. Tzv. Baťův institut má zlidštit průmyslový areál v centru krajského města. Na návštěvníky čekaly výrazně doplněné a rozšířené stálé expozice Muzea východní Moravy a Krajské galerie. K nim v průběhu května přibudou další výstavy. Zájemci se první den dočkali moderovaných prohlídek za zvýhodněnou cenu.

Úplně bez politického podtextu slavili 1. máj hlavně studenti. Jejich oslavy - Majáles - měly nejčastěji podobu hudebních festivalů, karnevalových průvodů a různých recesistických soutěží.