Jarní Floria bude poprvé v Kroměříži, nabídne hlavně cibuloviny

Kroměříž - Jarní etapa 37. ročníku pěstitelské výstavy Floria se letos poprvé uskuteční v Kroměříži, zaměří se především na cibuloviny.

Tradiční pěstitelská výstava se na Kroměřížsku letos koná už po sedmatřicáté, ještě loni byla pořádána v areálu ve Věžkách. Na 140 vystavovatelů z celé země představí široký sortiment zahradních rostlin okrasných a užitkových a také poradí, jak je pěstovat.

„Návštěvníci budou například moci obdivovat 10.000 tulipánů a narcisů v unikátním aranžmá v hlavní hale na ploše 600 metrů čtverečních“, řekla mluvčí výstaviště Hana Matulová. „Obdivuhodný bude sortiment zeleninové přísady, která se sadí právě nyní, nebo květin určených pro osázení balkonů a zahradních dekorací,“ dodala Matulová.

Prodejci budou nabízet chovatelské a zahradnické potřeby, zahradní keramiku a nábytek. Zájemci si mohou pořídit například sadbu hlívy ústřičné a žampionů, nebo chuťově výraznou šitake, používanou v orientální i evropské kuchyni. K dispozici budou také okrasné dřeviny, ovocné stromky i stovky druhů bylinek, trvalek a skalniček.

Na nové výstaviště v Kroměříži se Floria přestěhovala po desítkách let v areálu ve Věžkách. Nyní tak návštěvníkům nabídne kryté haly i venkovní zastřešené expozice – výstavu tak neohrožuje nepřízeň počasí.

Po celou dobu konání Florie bude na výstaviště jezdit speciální autobusová linka. Pravidelný spoj pojede z vlakového nádraží v Kroměříži přes Milíčovo náměstí až na stanici U výstaviště poblíž vchodu do areálu Florie. Autobusy budou označeny logem Floria a platit v nich bude běžné jízdné kroměřížské MHD. Pro motoristy má výstaviště 2000 parkovacích míst, polovinu z toho na nově vzniklých zpevněných plochách.

Třicátý sedmý ročník pěstitelské výstavy Floria začíná v sobotu a potrvá do 12. května.