OKD šetří, doplatí na to zřejmě manažeři i horníci

Ostrava - Horníci přijdou o příspěvek na dovolenou a manažerům a technikům se sníží mzdy o 10 procent, zvažuje společnost OKD ze skupiny New World Resources (NWR). Firma totiž očekává nižší zisky, a tak hledá formu úspory. Za všechno mohou podle managementu těžařské společnosti špatné podmínky na trhu a recese.

Ještě v roce 1988 si horník vydělal více než třeba lékař nebo ředitel firmy. Ovšem 25 let poté a také po několikanásobném snižování platů budou horníci poprvé i bez příspěvku na dovolenou. 

Dnes ještě chodí horníci OKD z práce domů průměrně se 36 tisíci korunami, už od poloviny května by ale mohli být zhruba o tisícovku chudší. Vedení OKD snižovat mzdy a rušit příspěvky kvůli složité situace na světových trzích, recesi evropské ekonomiky a rostoucímu objemu hůře prodejného energetického uhlí. 

Jasno bude až v polovině května

„OKD připravuje celý soubor úsporných opatření, jejichž cílem je zajistit stabilitu firmu do budoucna. Souvisí to s novou kolektivní smlouvou, více nemůžu komentovat,“ vysvětlil mluvčí OKD Vladislav Sobol. 

Reportáž Ivy Kubankové (zdroj: ČT24)

„Domníváme se, že by to zaměstnanci neměli ztratit. Jediné, o čem uvažujeme, je odložení části výplaty této mzdy na delší období,“ říká naopak předseda Sdružení hornických odborů Havířov Jaromír Pytlík. 

Představenstvo firmy rozhodne o dalších opatřeních patnáctého května, tedy poté, co představí výsledky hospodaření. Na stávku se zatím odboráři nepřipravují. Stále věří, že k tak razantním krokům ve firmě nakonec nedojde.

Vydáno pod