Imos se vzepřel konci a vrátil finále do Brna

Praha - Basketbalistky IMOSu Brno ve třetím finále české ligy překvapivě zvítězily na hřišti ZVVZ USK Praha 73:72 a v sérii hrané na tři vítězství snížily na 1:2. Ve čtvrtek se ji doma pokusí vyrovnat. Pražanky ve finále prohrály poprvé od roku 2010, kdy titul získalo právě Brno

Zatímco první finále bylo jednoznačné a USK vyhrál o 28 bodů, ve druhém duelu Brno sahalo po srovnání, nakonec však o bod prohrálo. I dnes byl zápas vyrovnaný. Brnu se znovu dařilo ucpat prostor pod košem a zastavit americké pivotky soupeře. Navíc zásluhou Švédky Abdiové a české reprezentantky Peckové bylo aktivní i v ofenzivě.

Na straně USK se k velmi dobrému výkonu vypjala rozehrávačka Škerovičová, která jen za první půli dala 13 bodů. Za celou sezonu pouze ve dvou zápasech jich nastřílela více. Vydatně jí sekundovala i Elhotová.

Sestřih zápasu USK - Brno (zdroj: ČT24)

Brno mělo dlouho mírně navrch, do druhé půle však hráčky USK nastoupily se zvýšenou aktivitou v obraně a zdvojováním, což jim přineslo tlak a dostaly se do vedení. Jenže v závěru třetí čtvrtiny se De Forgeová dopustila zbytečné technické chyby a v součtu s trojkou Peckové darovala soupeřkám pětibodový náskok. Pecková se dostala do ráže a osmi body v řadě držela naděje Brna hodně vysoko.

V úvodu poslední desetiminutovky se navíc Jurčenkové povedlo dát několik jednoduchých košů a Brňanky vedly už o sedm bodů. USK se však nevzdal a dvě minuty před koncem po trojce Vítečkové už to bylo jen o bod. Následně předvedly hezkou akci Škerovičová s Vaughnovou a domácí hráčky vedly. Jenže přesně 24 vteřin před koncem vrátila náskok Brnu Hanušová a Pražanky měly k dispozici poslední útok, který nevyužily. Série tak pokračuje.

USK Praha - BK Brno 72:73 (18:20, 33:34, 51:55)

Nejvíce bodů: Škerovičová 15, Elhotová 12, Vítečková a Vaughnová po 10 - Pecková 21, Abdiová 17, Horáková 14, Jurčenková 12. Rozhodčí: Lukeš, Hruša, Kučerová. Fauly: 12:14. Trestné hody: 9/6 - 10/8. Trojky: 6:7. Stav série: 2:1.

Jan Bobrovský: „Na holkách bylo vidět, že nechtějí sérii prohrát 0:3. Teď se může stát všechno. Moc dobře si pamatuji, že když jsme byli českou jedničkou my, tak jsme také vedli 2:0 na zápasy, ale pak USK třikrát za sebou vyhrál a titul nám sebral. Teď se o to pokusíme my. Holky si věří.“

Natália Hejková: „Brno hrálo uvolněně, mělo velmi slušnou střelbu. Bylo víc namotivované, zatímco my jsme byly dřevěné a zatížené tím, udělat poslední krok. Navíc se nám nedařila obrana. Dostat 73 bodů je hodně. Věřím, že to hráčky namotivuje podobně jako prohra s Brnem v poháru, kdy jsme pak v lize zahrály proti Brnu dobře.“

Vydáno pod