Bývalý místopředseda hodonínské ČSSD dostal dvouletý trest za pašování zvířat

Hodonín - Hodonínský okresní soud dnes vynesl verdikt nad organizovanou skupinou, která se měla podílet na pašování exotického ptactva z Portugalska. Bývalý místopředseda hodonínské ČSSD Radim Már dostal dvouletý trest. Kvůli významnému zapojení do skupiny nesmí navíc dalších pět let chovat žádná zvířata. Spolu s ním byli odsouzeni i tři další muži.

Role Radima Mára měla údajně spočívat v zajišťování nákupu exotických ptáků. Skupina se orientovala na vzácné papoušky, jejichž cena se na černém trhu může vyšplhat až na 1,5 milionu korun. Skupina dovážela z Portugalska například amazoňana rudookého, ara kobaltového nebo ara hyacintového, který je přímo ohrožen vyhubením. V čele organizované skupiny stál původně Jiří Már, otec odsouzeného Radima Mára, který ale před začátkem procesu zemřel.

Kromě bývalého politika byli v procesu odsouzeni také tři další muži. Jiří Křeček dostal dokonce čtyřletý trest, soudkyně Milena Drobečková přihlédla k faktu, že měl spáchat více různých skutků. Jeho kolega Čermák stráví za mřížemi o rok méně. Pouze Petr Diviš, který měl se skupinou spolupracovat přímo z Portugalska, si odnesl od soudu dvouletou podmínku, neboť jeho zapojení do skupiny označil soud za minimální.

Policisté se o skupinu pašeráků zvířat začali zajímat už v roce 2010, přičemž k pašování exotických ptáků mělo docházet minimálně od února roku 2009 do května roku následujcího. Rozsudek hodonínského soudu zatím není pravomocný, Radim Már se proti verdiktu odvolal. „V celém případě se cítím nevinen,“ řekl před soudem na konci března Már. Celé obvinění je podle jeho slov vykonstruované.