Znojmo hledá administrátora výběrových řízení. Zatím neúspěšně

Znojmo - V minulosti mělo Znojmo několikrát problém s vypisováním veřejných zakázek. Město za to pokutoval i antimonopolní úřad. Radní se tak nyní rozhodli vydat jinou cestou. Vypsali tendr na administrátora, který se o výběrová řízení bude starat tak, aby v budoucnu nehrozily další problémy. Tento krok se ale setkal s kritikou. Dle opozice je zbytečný a zároveň samotný tendr opět působí podivně. Tomu nahrává i výsledek prvního pokusu - přihlásila se pouze jedna firma, tudíž je soutěž neplatná.

Znojmo má dlouhodobě potíže s výběrovými řízeními. Aby se tato situace zlepšila, rozhodli se radní najmout na tyto úkony do budoucna externí firmu. Tu ovšem nelze vybrat jen tak. Znojmo proto vypsalo výběrové řízení na administrátora pro výběrová řízení.

Skončilo to ale neúspěchem. Město dostalo pouze jednu obálku, která se podle nového zákona ani nesmí otevřít. Radnice proto výběrové řízení vypíše znova, s podmínkami o něco mírnějšími, a bude doufat ve větší zájem firem.

Téma výběrových řízení v UVR (zdroj: ČT24)

Starosta Gabrhel: Administrátor nám ušetří náklady

Znojemský starosta Vlastimil Gabrhel (ČSSD) je přesvědčen, že snaha najít externího administrátora je správná. „Chceme kvalitního partnera pro administrace. Tak, aby naše zakázky splňovaly zákon, abychom nebyli v potížích s ÚOHS a  tudíž abychom šetřili finance,“ popsal motivy radních Gabrhel. Dodal také, že administrátor by měl na starosti pouze velké nabídky, u kterých je složitý technický popis. Ty menší si město bude dál administrovat samo, například pomocí e-aukcí.

Fiasko výběru administrátora nepřisuzuje příliš tvrdým podmínkám. „Je možné, že velké firmy mají dostatek práce. Nyní musíme laťku o něco snížit a vypsat výběrové řízení znovu,“ dodává.

Jak řeší výběrová řízení jinde?

Jihomoravský kraj:

  • Blansko – menší sami, větší externí firmy (na každou zakázku zvlášť)
  • Brno – všechno sami, s výjimkou extra komplikovaných případů
  • Břeclav - menší sami, větší externí firmy (na každou zakázku zvlášť)
  • Hodonín - menší sami, větší externí firmy (na každou zakázku zvlášť)
  • Vyškov - menší sami, větší externí firmy (na každou zakázku zvlášť)
  • Znojmo - radnice si vypisuje zakázky malého rozsahu sama

Zlínský kraj:

  • Kroměříž - menší sami, větší externí firmy (na každou zakázku zvlášť)
  • Uherské Hradiště - menší sami, větší externí firmy (na každou zakázku zvlášť)
  • Vsetín – má vlastního právníka na všechny veřejné zakázky
  • Zlín - všechno sami, s výjimkou extra komplikovaných případů

Opozičník: Lepší je zaměstnat vlastní specialisty

Opoziční zastupitel za ODS Jiří Kacetl to ale celé vidí jinak. „Moje úplně první reakce byla, že jde o monstrsoutěž, která je natolik komplikovaná, že ji nemůže nikdo splnit,“ řekl k celé akci Kacetl. Podle něj je také celý nápad nesmyslný.

„Troufám si tvrdit, že pro město velikosti Znojma by postačilo, kdyby přijalo na agendu několik zaměstnanců,“ vysvětlil Kacetl s tím, že by to mělo více výhod. Zaměstnance by šlo využít i pro jinou agendu a město by také mohlo zaměstnat specialisty a zabránit tak exodu vzdělaných obyvatel. „Zrovna tohle zkrátka není oblast, kterou by se ve Znojmě vyplatilo outsourcovat,“ dodal Kacelt.

Znojemský starosta Vlastimil Gabrhel (ČSSD) mluví o výběrovém řízení na zajištění vinobraní (zdroj: ČT24)

Znojmo mělo v minulosti například problém s výběrovým řízením na zajištění technického zázemí a propagace pro vinobraní. Pro tuto sezonu už ale firma, která zajistí technické zázemí a propagaci, vybrána je. „Ačkoli jsme vypsali dvě soutěže, máme z obou jediného vítěze,“ popsal Gabrhel výběrové řízení, ve kterém díky nejnižší ceně zvítězila brněnská agentura. Podle Gabrhela díky tomu město oproti loňsku ušetří na pořádání vinobraní 150 tisíc korun.