Dům z budoucnosti: Obchodní centrum Letmo otevírá

Brno - Futuristická budova naproti brněnskému nádraží skrývá obchodní centrum, které se dnes otevřelo pro veřejnost. Dříve nevábné prostředí vyhořelého kasina se po roce a půl práce změnilo k nepoznání. Brňané tak získali nejen další možnost nákupů, ale především oblíbenou zkratku do centra města.

Lidé spěchající z historického centra na vlakové nástupiště nebo na autobusové nádraží Zvonařka museli déle než rok složitě obcházet zástavbu u nádraží. Oblíbená zkratka podchodem byla kvůli výstavbě nákupního domu uzavřená. Nyní se už Brňané do podchodu dostanou bez problémů, a dokonce pohodlněji. Cesta k důležitému dopravnímu uzlu na hlavním nádraží je tak opět kratší.

Letmo nabízí více než padesát obchodů ve dvou podzemních a osmi nadzemních podlažích. Kromě supermarketu a řady obchodů i kanceláří, zde sídlí také fitcentrum, wellness a centrum zábavy. Jednotlivá patra jsou propojena systémem výtahů a eskalátorů. Obchodní dům Letmo stojí v místech, kde řadu let chátralo vyhořelé torzo kasina, které vzplálo v roce 2002. Téměř deset let hyzdila nevzhledná ohořelá konstrukce prostory u nádraží. S výstavbou nákupního centra Letmo se začalo v prosinci předloňského roku.

Letmo jako součást městské zástavby
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Kdy je Letmo průchozí?

Eskalátory v obchodním domě Letmo, které spojují ulice Josefskou, Benešovu a podchod vedoucí k hlavnímu nádraží, budou v provozu každý den od pěti ráno do jedné hodiny po půlnoci. Krátká noční uzavírka má zabránit tomu, aby se v nákupním domě scházely nechtěné existence.

Problémem jsou majetkové vztahy vůči nákupnímu centru Letmo, o které bojuje i společnost, která původně vlastnila objekt kasina. Podle nich byl celý prodej protiprávní, proto na současného vlastníka podali žalobu. Právě dlouholeté spory o vlastnictví znemožnily, aby se s rekonstrukcí objektu začalo už dříve.

Vyhořelý objekt dlouhou dobu sloužil jako útočiště pro bezdomovce a Brňané jej vnímali jako dům hrůzy. Každý den okolo něj přitom proudí desetitisícové davy, nemluvě o řadě turistů, kteří právě u nádraží získávají své první dojmy z Brna. Nový organický tvar futuristické budovy je podle návštěvníků Letma lepší vizitkou moravské metropole. „Jsem rád, že to konečně dal někdo dohromady,“ prohlásil jeden z prvních návštěvníků nově otevřeného obchodního domu.

Hasiči mají v obchodním centru své sochy

Součástí nákupního domu jsou i sochy, které připomínají jedenáct let starou tragédii. Pomníky dvou zesnulých hasičů Davida Kožuského a Jaroslava Garguly připravil mladý student sochařství z brněnské Fakulty výtvarného umění Vysokého učení technického. „Líbí se mi to a jsem rád, že se konečně po jedenácti letech něco stalo,“ řekl otec zahynulého hasiče Milan Kožuský. Životy obou mladých mužů vyhasly, když se při požáru kasina snažili zachránit krupiéra. V budově však došlo k výbuchu, kvůli kterému oba hasiči i krupiér zemřeli.

Hasiče bude v obchodním centru připomínat právě vznikající pomník (zdroj: ČT24)