Sportu zdar. Studenti natočili dokument o vlivu peněz na sport

Opava - Dva studenti oboru Audiovizuální tvorba, který před třemi lety otevřela Slezská univerzita v Opavě, natočili absolventský film s názvem Sportu zdar. Dvacetiminutový dokument se zabývá velmi aktuální otázkou, jak ovlivňuje současná konzumní společnost profesionální sport a jeho hodnoty. Autorům se podařilo zachytit i nezvykle otevřené názory lidí, kteří se pohybují v prostředí vrcholového sportu.

Vedle sportovců vyzpovídali také známého sportovního komentátora České televize Roberta Zárubu. „Když si přečetl námět, rozhodl se nám věnovat čas. Poskytl nám téměř hodinový rozhovor,“ řekl jeden z autorů Jiří Vávra.

Studenti se snažili ukázat, jak se změnil a mění vztah ke sportu, především v souvislosti s penězi. „Lidé se dříve věnovali sportu proto, že je to bavilo. Kdo byl dobrý, k tomu různé bonusy pak přišly samy. Dnes je sport v řadě případů cíleným zdrojem obživy. Motivace je prostě odlišná,“ uvedl Vávra.

Vedle Záruby jsou respondenty filmu úspěšní sportovci, například mladý atlet a olympionik z Opavy Jan Kudlička, několikanásobná medailistka mistrovství světa v thaiboxu Pavla Stankeová, vicemistr světa v orientačním běhu Michal Smola, zlínský hokejista Dalibor Řezníček či olomoucký fotbalista Jan Navrátil. „Aktivní sportovce doplňuje také sociolog Jiří Siostrzonek,“ dodal Vávra.

Studenti točí film
Zdroj: ČT24/SUO

Mluvčí Slezské univerzity v Opavě Martin Kůs shrnul, že studentská sonda přinesla očekávané potvrzení, že peníze ovlivňují sport a jeho aktéry. Upozornila přitom na to, že to je stav všeobecně známý, o kterém se však veřejně nemluví.

Dokument bude mít premiéru na MiniFestivalu studentských filmů Slezské univerzity, který pořádají posluchači Audiovizuální tvorby 14. května v kinosále v Hradecké ulice v Opavě.

Cílem bakalářského oboru Audiovizuální tvorba, který funguje na Přírodovědecko-filozofické fakultě, je poskytnout studentům ucelené teoretické i praktické vzdělání ve všech žánrech audiovizuální tvorby, motivovat je i k vlastní tvorbě. Letos školu opustí první absolventi bakalářského oboru. Současně se připravuje navazující, magisterské studium.