Z mapy Karviné mizí další ghetto

Karviná - Pět domů na Makarenkově ulici srovnává bagr se zemí. O demolici rozhodlo vedení společnosti RPG, která byty vlastní. Byly ve špatném technickém stavu. Jejich obyvatelům RPG nabídlo náhradní bydlení.

Kdysi to byly přepychové bytovky, dnes je strhává bagr. V jednom z domů na Makarenkově ulici bydlel i Ivan Lenčeš. Jako zaměstnanec stavební firmy pomáhá s jejich demolicí. „Je to trošku smutné, že si po dvanácti letech odvážíte svůj vlastní dům. Někdy to zabolí,“ vyjádřil se k demolici Ivan Lenčeš .

Reportáž Ivy Kubankové (zdroj: ČT24)

Zabolelo to ale jen na chvíli. Loni dostal Ivan Lenčeš s manželkou, jako další stovka rodin, od RPG náhradní byt.

Lokalita, ze které se stěhoval, se potýkala s vysokou kriminalitou. Často tam zasahovali policisté i strážníci. Z domu mizely plechy, okapy i poklopy kanálů před byty. Bylo tomu stejně, jako v bývalém městském ghettu Vagónka. Karviná ho srovnala se zemí předloni.

I tady osud domů zpečetili jejich obyvatelé. Ve sběrných surovinách skončilo vše, co se dalo prodat. Teď osadu Vagónka připomínají jen hromady sutin.

Z mapy Karviné se budou mazat další ghetta. Ostatní domy chce RPG opravit. Na jejich revitalizaci už utratila tři čtvrtě miliardy korun.