Pochod radikálů v Přerově vyjde na statisíce korun

Přerov - Včerejší pochod pravicových radikálů v Přerově vyjde na statisíce korun. Předběžně to odhadují policisté jen za nasazení svých mužů v ulicích. Dalších desítky tisíc musí zaplatit za zabezpečení přerovský magistrát. Podobná shromáždění přitom mohou radnice zakázat jen tehdy, pokud hrozí porušování zákona.

Policisté na koních, psovodi a vrtulník létající nad městem. Takto dohlíželo ve středu kolem sedmi stovek policistů na pochod asi čtyři sta padesáti pravicových radikálů v Přerově. Ten byl včera nejstřeženějším městem v České republice.

Reportáž Martina Laštůvky (zdroj: ČT24)

Tomu odpovídají i náklady. Policie předběžně mluví o stovkách tisíc korun. „Pokud se jedná o zajištění bezpečnosti osob, majetku a veřejného pořádku, pak finanční nebo ekonomická stránka není v tu chvíli rozhodující. V prvé řadě je to bezpečnost obyvatel,“ uvedla Michaela Sedláčková, Policie ČR.

Kromě policie se na včerejší pochod připravoval i přerovský magistrát, který za podobnou akci v roce 2011 zaplatil tři sta tisíc, letos to bylo šedesát pět tisíc korun.

Policisté se na přerovský pochod připravovali asi tři týdny a označili ho za rizikový. Podobných akcí přitom během roku řeší policie několik. Třeba jako před měsícem, kdy do Olomouce přijeli fanoušci ostravského Baníku.

Policie v kraji ale pro tyto situace zvláštní peníze vyčleněny nemá. „Ve většině případů vycházíme z rozpočtu, který je nám dán. Policisté samozřejmě nemohou předvídat, kolik opatření tohoto charakteru budou muset provádět,“ informovala Michaela Sedláčková.

Policistům z Olomouckého kraje pomáhají při podobných akcích kolegové z celé republiky. Že by kvůli vysokým nákladům na hlídání demonstrací mohli chybět policistům peníze jinde, třeba na benzin nebo častější kontroly v ulicích, ale policie odmítá.